Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kaja Kallas peaks eeskuju võtma: Portugali peaminister astus korruptsiooniskandaali tõttu tagasi

-
07.11.2023
António Costa võttis vastutuse, Kaja Kallas mitte.
© Scanpix

Järgnev uudis sobib õpetuseks Reformierakonnale ja Kaja Kallasele: demokraatlikus maailmas võtab peaminister vastutuse nii enda kui ka teiste oma haldusala inimeste skandaalide eest. Etteruttavalt võib öelda, et Eesti peaministrile on see eeskuju nagu hane selga vesi, Kallased ei vastuta oma jamade eest mitte kunagi.

LISSABON, 7. november, AFP-AP-BNS – Portugali peaminister António Costa teatas teisipäeval, et astub energialepingutega seotud ulatusliku korruptsiooniskandaali tõttu ametist tagasi.

“Peaministri kohustused ei ühildu mis tahes kahtlustega minu aususe osas. Seetõttu esitasin vabariigi presidendile oma tagasiastumisavalduse,” ütles Costa pressikonverentsil.

Portugali politsei pidas teisipäeval kinni taristuminstri João Galamba ja prokuratuur esitas talle süüdistuse seoses korruptsiooniskandaaliga.

Juurdlus puudutab raha väärkasutamist, poliitikute aktiivset ja passiivset korruptsiooni ja mõjuvõimuga kauplemist, seisab prokuratuuri avalduses.

Prokuratuur tegi avalduse pärast läbiotsimisi taristu- ja keskkonnaministeeriumis, peaministri ametiresidentsis, Sinesi linnavolikogus ning mitmes eramajas ja büroos.

Juurdlus puudutab Põhja-Portugalis liitiumi kaevandamise lube, üht vesinikutootmisprojekti ja firma Start Campus andmekeskuse ehitust Lissabonist 100 kilomeetrit lõunas Sinesi linnas.

Põgenemisohule ja ebaseadusliku tegevuse jätkamise võimalusele viidates anti määrus Costa kantseleiülema Vítor Escária, Sinesi linnapea ja kahe Start Campuse juhi vahistamiseks.

Prokuratuuri sõnul on juurdlus välja selgitanud, et kahtlusalused kasutasid väidetavalt ebaseaduslike tegude läbiviimiseks peaministri nime.

Sotsialist Costa on olnud ametis alates 2015. aastast.