Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Leedu president: traditsioonilise perekonna alandamisele rohelise tule andmine pole vastuvõetav

-
07.11.2023
Leedu president Gitanas Nauseda.
© Scanpix

Leedu president Gitanas Nausėda ütles teisipäeval, kui seim kaalus alealistele LGBTQ perekondadest rääkimise keelu kaotamist, et peab vastuvõetamatuks praeguse perekonnamudeli halvustamise lubamist.

“Minu jaoks on lubamatu anda luba või rohelist tuld perekonna halvustamiseks. Arvan, et vastasin sellele küsimusele üsna selgelt,” vastas Nausėda teisipäeval küsimusele, kas ta paneks seadusemuudatusele veto.

Seim kaalus teisipäeval alaealiste negatiivse avaliku teabe mõju eest kaitsmise seaduse muutmist, et kaotada keeld rääkida alaealistele LGBTQ peredest. Ettepanek lükati tagasi. Selle poolt hääletas 50 seimisaadikut, vastu oli 56 ja erapooletuks jäi 19 saadikut.

Seadusest oleks kõrvaldatud säte, mille kohaselt mõjutab alaealisi negatiivselt teave, mis “alandab pereväärtusi, propageerib põhiseaduses ja tsiviilseadustikus sätestatust erinevat abielu ja perekonna loomise kontseptsiooni”.

Valitsus esitas need muudatused, et täita Euroopa Inimõiguste Kohtu otsust, milles leiti, et Leedu rikub inimõiguste ja põhivabaduste kaitse konventsiooni sõnavabadust puudutavaid sätteid.

Asja viis Strasbourgi kohtusse nüüdseks surnud kirjanik Neringa Macatė (kirjanikunimega Dangvydė), kes vaidlustas oma raamatu “Merevaigust süda” levitamise keelamise Leedus.

Samasooliste suhteid kujutava muinasjutukogu üllitas 2013. aastal Leedu pedagoogikaülikool, kuid selle levitamine peatati mõni kuu hiljem. Ülikool põhjendas oma otsust ajakirjanduseetika inspektori büroo kirjaga, mis tunnistas Macatė raamatu alla 14-aastastele lastele kahjulikuks. (BNS)