Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Poola valijad soovivad eelmise valitsuse algatustega jätkamist

-
08.11.2023
Poolas ei pruugi eriti suuri muutusi toimuda.
© Scanpix

Poola hiljutistel üldvalimistel hääletasid poolakad justkui muutuste poolt, ent uue arvamusküsitluse järgi soovitakse tegelikult eelmise valitsuse alustatud investeeringute ja plaanidega jätkamist.

Uuringuagentuuri United Survey poolt läbi viidud küsitlus näitas, et hoolimata opositsiooniparteide toetamisest valimistel soovib enam kui kolmveerand vastanutest eelmise valitsuse kaitsepoliitika ning oluliste infrastruktuuriprojektidega jätkamist. Viiest vastajast kolm on vastu nii korruptsioonivastase agentuuri CBA kui ka natsi- ja kommunismikuritegude uurimisega tegeleva riikliku mäluinstituudi (IPN) laialisaatmisele. Nimetatud institutsioonide tegevuse jätkamist toetab vastavalt 61% ja 65%. Donald Tuski partei Kodanike Koalitsioon ja Vasakpoolsed lubasid enne valimis nii CBA kui ka IPNi laialisaatmist.

76% vastanutest toetab kaitsekulutustega jätkamist plaanitud mahus; kaitsekulutuste kärpimist soovib vaid 18%.

Ka tuumaelektrijaama ehitamise küsimuses valitseb konsensus: 85% vastanutest toetab selle ehitamist, vastu on kõigest 9%. Ainus investeeringuprojekt, mida poolakad enam toetada ei taha, on Poola elektriautode projekt. Selle vastu oli 63% vastanutest.

Donald Tuski üheks valimislubaduseks oli ka abordiseaduse muutmine ja abordi lubamine kuni 12. rasedusnädalani. Samas ei ole Poolas võimalik muuta abordiseadust ilma põhiseadust muutmata. See aga nõuaks 2/3 parlamendi toetust ja muudatuse allkirjastamist presidendi poolt. Praegusel koalitsioonil põhiseaduse selline muutmine ilmselt ei õnnestuks, kuid ilmselt leidub ka võimalusi seadusest möödahiilimiseks.

Allikas: Remix News