Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Küberrünnak lõi ühistranspordi piletimüügi sassi, aga see-eest tulevad varsti m-valimised

-
11.11.2023
IT-spetsialist jälgib küberrünnakute ulatust. Pilt on illustratiivne.
© Scanpix

Eesti olevat edumeelne e- ja digiriik ja mida kõike veel, aga ID-kaardid tulevad riketega, rongides ei tööta wifi ning küberrünnakuga saab maha võtta kogu ühistranspordi piletimüügi.

Muidugi ei ole kõik need eelnimetatud hädised valdkonnad päris ühe mütsi all, aga kui e-riik on ühest otsast hädas, siis miks me peaksime usaldama teist otsa ehk kui küberrünnak suudab meie ühiskondlikku elu halvata, siis kuidas usaldada uusi m-valimisi nutiseadmest?

BNS kirjutas neljapäeval: “Valitsus andis neljapäeval m-valimistele rohelise tule ning avaldas lootust, et mobiiltelefoniga saab häält anda juba järgmisel suvel Euroopa Parlamendi valimistel. /…/ Majandusminister Tiit Riisalo kinnitas, et m-valimised on sama turvaline kui e-valimine või sedelhääletusega valimine.”

Reedel tuli aga uudis: “Küberründe tõttu on ühistranspordi piletimüügisüsteemi teenuste kättesaadavus häiritud ning see mõjutab kõiki vedajaid üle vabariigi.

Alates reede õhtust on Ridango kogenud järjestikkuseid Distributed Denial-of-Service (DDoS) tüüpi küberründeid, mis on põhjustanud häireid teenuste kättesaadavuses.

Küberründe tõttu võivad olla häiritud järgmised teenused: piletite ostmine ja allalaadimine veebis, raha laadimine ühiskaardile, piletite saatmine e-posti teel ning sõiduplaanide kuvamine.”

Kui Eesti on siiani koos Venemaaga ainsad e-valimiste korraldajad ning meid saab küberrünnakutega nii hästi häirida, siis logiseb see e-riik küll igast otsast.

Uued Uudised

Täiendatud: õppusi võime teha, aga küberrünnakuid ikkagi tõrjuda ei suuda…

Suur küberõppus pani proovile riigi küberreservi
TALLINN, 11. november, BNS – Riigi infosüsteemi ameti (RIA) eestvedamisel toimus esmaspäevast neljapäevani õppus, kus küberreservi kuuluvad IT- ja küberturvalisuse eksperdid pidid üles leidma häkkerid Tele2 ja Elektrilevi IT-süsteemidest.