Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Helle-Moonika Helme siseministrile: kui meid võimult maha joosti, tulid Reformierakonna valitsused ja nad väga ruttu raiskasid kõik raha ära

-
15.11.2023
Helle-Moonika Helme
© UU

EKRE arupärimise järel siseminister Lauri Läänemetsale (SDE) käibemaksu tõusu kohta võttis sõna EKRE fraktsiooni liige Helle-Moonika Helme.

„Me tahtsime lihtsalt mõningatest asjadest aru saada, aga lugupeetud minister üritas siin mingisuguseid vastasseise püsti panna juba küsimustele vastates. Ühesõnaga viskas mingeid kilde siin välja. Aga ma lükkaksin mõned asjad ümber.

Rääkisime siin inflatsioonist, et inflatsioon olla justkui mingite eelmiste valitsuste süü. Ma siiski julgen siinkohal vastu väita. Kui meie olime valitsuses – ja nagu minister õigesti ütles, et maksustamisele, maksundusele ja maksupoliitikale ongi meil mõningane erinev vaade ja meil on erinev arusaam sellest, siis meie valitsuse maksulangetused tõid kaasa selle, et riigieelarve tulud hakkasid suurenema. Kui see esimene koroonakriis lõppes, me olime Euroopas kõige kiiremini kasvava majandusega riik. Ja siis, kui meid võimult maha joosti ja tulid Reformierakonna valitsused, siis nad väga ruttu raiskasid kõik selle raha ära ja muutsid selle positiivse negatiivseks. Nii see edu muutuski kriisideks ja kõige kõrgemaks inflatsiooniks Euroopas.

Ja kõrge elektri hind – me teame väga hästi, et kui need CO2-maksud elektri hinnast välja võtta, siis meil oleks täiesti konkurentsivõimeline hind elektril, mis tõstaks meie majanduse konkurentsivõimet ja võiks olla tegelikult meie edulugu.

Siin minister arvas vist vahepeal, et ta on sotsiaalkaitseminister, rääkis pikalt hooldusreformist ja hooldekodudest… Ta vist natuke ajas siin mõningaid asju segamini, eks tõesti politseinikel, päästjatel võib olla ka pereliikmeid, kes vajavad hooldekodukohta. Aga fakt on see, et kõik meediamajad on ju kirjutanud uudiseid sellest, kuidas see hooldekodureform ei ole täitnud seda eesmärki, milleks ta tegelikult tehti. Isegi mõned omavalitsused on juba riigi kohtusse kaevanud. Need eesmärgid või need kohustused, mis omavalitsustele pandi, et justkui inimestele tehakse nüüd suur heategu, see ju tegelikult ei tööta.

Siis astus ta ka siin vahelduseks haridusministri kingadesse, rääkis hariduse tähtsusest ja olulisusest ja loomulikult me oleme kõik sellega absoluutselt nõus. Sellest ei peaks üldse rääkima. Me oleme ka täpselt seda meelt, et eesmärk peab olema tugev, tark ja terve rahvas.

Siis rohepööre. Jõudsime ka rohepöördeni lõpuks ära ja tulid sealt kõik need ideoloogilised argumendid, et kõik see energeetika ja kõik raskused ja kõrged elektri hinnad ja majanduse madal konkurentsivõime on seetõttu, et me ikkagi liiga aeglaselt läheme rohepöördele üle. Aga vaadake, sellest on ka nii palju juttu juba olnud, me seda rohepöörde debatti teie haldusalas siin väga ei avanud. Aga tegelikult me ju teame, et see taastuvenergeetikale üleminek, kes vähegi on koolis õppinud energia jäävuse seadust, termodünaamika seadusi, tegelikult ka bioloogiatunnis räägitakse sellest, et CO2 ei ole mitte mingi mürk, vaid on tegelikult taimede toit ja fotosünteesi üks väga oluline komponent.

Käidi välja see, et vesinik on meie tulevik. Vabandust, kui te olete koolis käinud ja just nimelt energia jäävuse seadust õppinud, siis saate väga hästi aru, et see vesinikuenergeetika ja kõik see … kõik teised riigid juba on hakanud sellest mõttest loobuma, kõik saavad aru, et kui sa paned midagi kusagile rohkem sisse ja võtad sealt nagu vähem energiat välja, siis see on juba ette läbikukkunud asi ja sellest ei ole mõtet üldse rääkida.”