Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Soome kaalub rände kasvu tõttu piiripunktide sulgemist Venemaa piiril

-
15.11.2023
Nuijamaa piiripunkt Vene-Soome piiril.
© Scanpix

Nii Läti kui Soome suunal on kasvanud rändesurve Venemaalt ning seda tuleks karta ka Eestis, kes pole paraku valmis selleks, kui kolmanda maailma migrandid piiri tagant teele asuvad.

Soome teatas teisipäeval, et kaalub piiripunktide sulgemist piiril Venemaaga, ja süüdistas Moskvat ebaseadusliku rände sihilikus eiramises.

Peaminister Petteri Orpo sõnul lubab Venemaa migrantidel üle piiri Soome tulla ilma, et neil oleks selleks vajaminevaid dokumente, mis annab mõista, et tegemist on taktikaga oma naaberriiki destabiliseerida.

“See näib olevat sihilik otsus,” ütles Orpo ja lisas: “Valitsuse sõnum on selge, me tahame oma piirijulgeoleku eest hoolt kanda.”

Soomel on Venemaaga 1340-kilomeetrine piir.

Moskva hoiatas aprillis, et peab Soome otsust NATO-ga ühineda rünnakuks Venemaa julgeoleku vastu ja võtab sellele nii taktikalisi kui strateegilisi vastumeetmeid.

Soome siseminister Mari Rantanen ütles teisipäeval ajakirjanikele, et valitsusparteide kokkuleppe kohaselt valmistab siseministeerium ette ettepaneku piirangute kehtestamiseks vastavalt piirivalveseaduse lõikele 16.

Ametnike sõnul saabus esmaspäeval kagupiirile 39 inimest, läinud nädalal tervikuna saabus 34 asüülitaotlejat.

Venemaa lubas pärast Ukrainale kallaletungimist veebruaris 2022 reisidokumentideta üle piiri minna suurel hulgal inimestel, enamik neist venelased ja ukrainlased, teatas Helsingi.

Alates augustist on kasvanud Lähis-Ida ja Aafrika päritolu sisserändajate hulk, ütles piirivalve riskianalüüsi osakonna juht Mikko Lehmus. Kõige enam on põgenikke Iraagist, Somaaliast ja Jeemenist.

Soome on alustanud piirile 200-kilomeetrise tõkke rajamist, mis peaks valmima aastaks 2026. Praegu on piir peamiselt kaetud puidust taradega, mille peamine eesmärk on takistada kariloomade uitamist valele poole. (AFP-BNS)