Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

SIHIK | Martin Helme: loomulikult on erakorralised valimised võimalikud

-
15.11.2023
Laadime sisu...

KUKU raadio saates “Sihik” rääkis Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna esimees Martin Helme sellest, et EKRE on seadnud eesmärgiks takistada järgmise aasta riigieelarve vastuvõtmist lõpuni välja ja kutsuda seeläbi esile erakorralised valimised.

Loomulikult usub ka suurim opositsioonipartei ise sellesse varianti, sest erakorralised ehk ennetähtaegsed valimised on demokraatia üks kindel osa.

Intervjuu tegid Timo Tarve ja Ainar Ruussaar.

 

Kas EKRE ühineb Isamaa algatatud umbusaldusavaldusega peaminister Kaja Kallasele?

Martin Helme: Tasub ära märkida, et Isamaa on Riigikogus kõige väiksem fraktsioon. Neil endal ei ole nii palju hääli, et umbusaldust algatada. Seega, kui umbusalduseks läheb, siis peab seal olema ülejäänud opositsioonierakondade allkirjad all.

Meie erakond on vankumatult sellel seisukohal, et Kaja Kallase valitsus tuleb võimalikult kiiresti välja vahetada või ametist kõrvaldada. Me oleme seda nõudnud kogu aeg. Küsimus on selles, kuidas me seda saavutame. Oleme teinud parlamendis ära väga mahuka töö oma läbimõeldud obstruktsiooniga. Sellega me oleme takistanud eelarve vastu võtmist, et kutsuda esile igati põhiseaduspäraselt ning demokraatia printsiipi silmas pidades erakorralised valimised.

Meil seisavad ees Riigikogus 11-12 usaldusega seotud eelnõu vastuvõtmist. Need on valitsusele väga keerulised, mis tähendab, et valitsus võib kukkuda lihthäälte enamusega. Selle saavutame nt, kui kaks opositsioonierakonda lihtsalt hääletamisest osa ei võta või, kui opositsioon hääletab ühtselt. Siis juba ongi valitsus kukkunud.

Koalitsiooni sees on palju vaidlusi ja me oleme tuvastanud, et see on see nende kõige nõrgem koht.

Umbusalduse puhul on lihtne sihtmärk. Selle puhul peab tulema kokku 51 häält ning ma ei näe, et koalitsioonist hakkaks need hääled kuidagi ära pudenema. Seega ongi umbusalduse puhul küsimus, et mis see eesmärk meil on.
Muidugi me hääletame Kaja Kallase tagandamise poolt, ükskõik mis see hääletamise põhjus on, aga siin tuleb targalt tegutseda. Seda tuleb rõhutada. Nt, kui me valesti ajastame! Ajastamine on siinjuures kõige tähtsam, sest võib juhtuda, et me lähme peaministrile hoopis appi, sest Kaja Kallas on augustikuust tahtnud, et tehke mulle ometi umbusaldus. Tema tahab umbusaldust, kuna teab, et koalitsiooni hääled peavad ning seejärel saab ta öelda, et näete parlament ja koalitsioon usaldab mind. Sellega on kõik need kriitilised teemad alates Stark Logisticust, õpetajate palgarahast ja automaksust, on tal siis seljataha jäetud. Seega mina ei taha, talle seda abi pakkuda. Olema seda arutanud nii Isamaa kui Keskerakonnaga, kuidas see õige tee edasi minna on. Ma oletan, et vaevalt Isamaa on Kaja Kallase või reformiga kokku leppinud, et talle appi minna sellisel viisil, aga siin tuleb tähelepanelik olla, et see nii välja ei kukuks.

Kui EKRE oli valitsuses aastatel 2019-202, siis oli elu nagu lill. Tunnistage ausalt, et te ei tahaks ju praegu oma südames isegi peaministrina valitsuses olla? Kaja Kallas on peaminister väga keerulisel ajal?

Martin Helme: Oi, Ainar! Sa ajad ju põhjuse ja tagajärje täiesti sassi! Elu oli lill, sest meie olime valitsuses ja praegu on hukas, sest EKRE pole valitsuses! Reformierakond on kolm aastat jõudnud Eesti elu hukka ajada. Kui me tahame, et elu on uuesti lill, siis tuleb Reformierakond valitsusest uuesti välja vahetada. Ära aja põhjust ja tagajärge sassi!

Muidugi on keerulised ajad ja keerulisi teemasid, nt majanduses ja välisjulgeolekus, aga see, kuidas Kaja Kallase kolm erinevat valitsust on valitsenud, on teinud kõik probleemid ainult hullemaks.

Kui tulevad erakorralised valimised, siis te need ju vaidlustate? Te ei usalda e-hääletamist.

No pool Eesti elanikkonnast ei usalda e-valimist ja see tähendab, et selliseid valimisi ei tohi pidada. Kui demokraatlikus riigis ütleb 40-50 protsenti valijaskonnast, et nad ei ei usu, et hääled loetakse kokku ausalt, siis selliseid valimisi pidada ei tohi ning tuleb naasta niisuguste valimiste juurde, nagu nad olid ja mida valijad usaldavad.

E-valimised on olnud muide ka üks teema, mida EKRE on pakkunud välja valitsusele kompromissettepanekuna, et lahendada ära see praegune seis seal Riigikogus, aga valitsus pole ses küsimuses isegi millimeetrit nõus olnud vastu tulema.

Ja nii ongi praegune seis ikkagi see, et valitsusel on vaja võtta vastu eelarve. Eelarve mitte vastuvõtmisel käivituvad põhiseaduse kohaselt erakorralised valimised. Koos eelarvega on vaja valitsusel vastu võtta veel paarteist seadust, mis eelnevad eelarve vastu võtmisele. Need on kõik eelarvega seotud. See tähendaks, et koalitsiooni saadikud peaks nädalate ja nädalate kaupa istuma ööistungitel, aga teatavasti see koalitsioon ei ole selleks võimeline. Ei tänaste suhete ega moraali juures. Nad ei pea sellele vastu. Variant on siis minna nende kõikide puhul neid usaldusega siduma, aga nad ei saa ka kindlad olla, et kõik need eelnõud saaksid vastu võetud, kui need usaldusega hääletusele pannakse. Neil ei ole kokkulepet!

Ka ei saa olla kindel, et president need välja kuulutab või, et neid pärast kohtus ei vaidlustata. Seal on terve erinev keeruline takistusriba valitsusele, mille lõpus on erakorralised valimised.

EKRE-l on veel üks suur mure. Isamaa tõus!

Martin Helme: Ei, see ei tee mind üldse murelikuks! Vastupidi see teeb mind väga rõõmsaks! Vaatan seda Isamaa supernoovat täpselt nii nagu supernoovat ikka vaadatakse – kõigepealt on suur plahvatus ja seejärel siis must auk.
Ma vaatan valijate liikumist nii, et Isamaa on selline asi praegu nagu dekanteer – anum, kuhu valatakse vein settima ja hingama. Meil on praegu poliitikas väga suur maastiku muutus. Valijate grupid hülgavad oma seniseid parteisid ja otsivad uusi. Suur hulk on läinud praegu esimeses järjekorras Isamaa juurde. Nad kõik ei jää sinna. Osad naasevad vana juurde ja osad tulevad meie juurde. Mulle see sobib ja nende hetkeline 25 protsendiline toetus, on protsessi üks kurioosne osa. See ei kesta nii.

Millise hinnangu annate valitsuserakonnale Eesti 200-le? Mis on Eesti 200 tulevik?

Martin Helme: Kuidas ma nüüd ütlen… Meie Jumal on õiglane! Nende karistus, kes nad on ja mis nad on, jõudis kätte varem, kui oleks oodata jõudnud. Tegemist on küünilise poliitilise projektiga, kuhu on kokku korjatud täiesti suvalisi inimesi, mida on turundatud ilma igasuguse maailmavaate või põhimõteteta ja millel puudub sisu. Nad on algusest saati olnud Reformierakonna abiratas. See pidigi neil nii lõppema. Ma ei näe, et see erakond ellu jääks. Nende jaoks on eksistentsiaalne ellujäämisvõitlus käimas, aga neil pole ühtki juhti ega juhikandidaati, ühtki ideed ega sõnumit, mis neid kuidagi tagasi tooks. Kui nüüd Tsahkna saab juhiks, siis tal on 2 varianti: 1. Ta, kas vajutab pedaali põhja Reformierakonna sülekoerana, sest kaotada pole midagi, või siis tõmbab üles mingid sümboolsed aga silmapaistvad tülid, millega üritab erakonda eristada. Sellega jõuamegi intervjuu alguse juurde tagasi – meie, EKRE peame olema opositsioonis väga targad ning kõigiti silmas pidama, et me kuidagigi omalt poolt ei liida valitsuskoalitsiooni.