Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kesk-Euroopa veokijuhid kutsuvad EL-i lõpetama soodusleppe Ukrainaga

-
18.11.2023
Veokite järjekord Poola-Ukraina piiril.
© Scanpix

Alljärgnev lugu võiks olla õpetuseks ka Eestile, sest olles ise Ukraina poolel, ei saa riigid siiski enda arvelt temale suuri soodustusi teha, kui see seab endid halvemasse olukorda.

Kesk-Euroopa veokijuhtide esindajad kutsusid reedel Euroopa Liitu lõpetama transpordikokkuleppe Ukrainaga, mis on nende sõnul tekitanud ebaõiglase konkurentsi.

Ühisavaldus, millele kirjutasid alla Tšehhi, Ungari, Leedu, Poola ja Slovakkia maanteetranspordi liitude presidendid, oli suunatud oma riikide transpordiministritele ja Euroopa Komisjonile.

Kesk-Euroopa veoettevõtjad tahavad, et Ukraina veokijuhtidele taaskehtestataks Euroopa Liitu sisenemise lubade süsteem, mille Brüssel tühistas pärast Venemaa kallaletungi Ukrainale.

EL-i sisenemise korda leevendanud kokkuleppe praktiline rakendamine “kahjustab EL-i maanteetranspordi operaatorite konkurentsi”, öeldi ühispöördumises.

“Sestap kutsume kõiki asjaga seotud otsusetegijaid kaaluma praeguse EL-i ja Ukraina kokkuleppe tühistamist või sellesse oluliste muudatuste tegemist.”

Poola veokijuhid on protestinud juba 12 päeva, blokeerides peamisi piiripunkte Ukrainaga. See on tekitanud mõlemal pool piiri tohutud sõidukijärjekorrad.

Veokijuhid on kohtunud ka Euroopa Komisjoni ning Ukraina ja Poola valitsuse esindajatega, et leida probleemile lahendust.

Kiiev teatas neljapäeval, et viimases kõnelusvoorus kokkulepet ei sündinud. Ukraina ei soostu lubade taaskehtestamisega ning rõhutab, et protestid kahjustavad nii Poola kui ka Ukraina majandust. (AFP-BNS)