Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Ajakirjanduse positsioonist annab aimu retoorika

-
19.11.2023
Ajakirjandus saadab sageli välja selge sõnumi, et nende edastatud uudist ei saa üksühele võtta. Pilt on illustratiivne.
© UU

Eesti peavoolumeedias on kaks teemat, Ungari ja Donald Trump, kellest kunagi head ei kirjutata. Kui enamik uudiseid on siiski informatiivsed, siis nende kahe puhul sigineb kohe sisse pisut vulgaarne ja arvamust suunav kõnepruuk.

Näiteks vahendab BNS Associated Pressi uudise “Trump juubeldas Iowas Colorado kohtuniku otsuse peale”, mis on tõenäoliselt tõlge ja negatiivse alatooni omandanud juba AP-s.

Kui sõna “kritiseeris” asemel kasutatakse sõna “siunas”, on see juba suunatud kajastus: “Trump siunas oma poliitilisi vastaseid ja julgustas toetajaskonda hoidma meeles kõik kanakitkumised demokraadist presidendi Joe Bideniga.”

Järgmine tugevalt suunatud sõna on “kõmmutas”. “”Meie vastased näitavad iga päev, et nad vihkavad demokraatiat,” kõmmutas ta umbes 2000-pealise rahvahulga ees Fort Dodge’is ühes keskkoolis peetud valimisüritusel.”

“Samuti väljendas ta oma arvamust seoses 2020. aasta valimistega, kus tema sõnul oli tegu vandenõuga ja ta kordas oma ebaõiget väidet, et tegelikult võitis tema…”

Siin on AP juba täiesti selgelt sõltumatult positsioonilt taganenud, võttes kasutusele sõnad “kordas oma ebaõiget väidet” – see on juba hinnang.

Selliste uudistega kujundatakse ühiskonna arvamust. Ungari ja Trump ongi selgelt ja samas ülekohtuselt ära demoniseeritud ka Eesti lugejate silmis, kes vääriks pisutki objektiivsemat kajastust.

Uued Uudised