Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Valmar Veste Pärnu linnavõimust: kui ideed on otsas, siis on aeg minna!

-
21.11.2023
Pärnus kütab kirgi uus parkimiskord.
© UU

Tihti võetakse tippjuhid erinevatesse ametitesse tööle tähtajalise lepinguga. Olgu selleks siis kolm, neli või viis aastat. Seda tehakse seetõttu, et vastav organisatsioon oleks pidevalt arenev. Kui minna pikemalt sama juhiga, võib tekkida paigalseis, mis ei ole tegelikult midagi muud kui tagasiminek.

Pärnu linn tundub olevat just sellises olukorras, kus linna arendavad mõtted on otsas ja linn vajub arenguredelil edasiminemise asemel hoopis tagasi. Linnakassa on mõne aasta pärast oluliselt tühjem, kui praegu ning ainsad mõtted selle täitmiseks tähendavad raskeid ja kulukaid aegu linnaelanikele. Näha on, et linnapea ja tema juhitud valimisliidu „Pärnu ühendab“ liikmetel on endiselt mentaliteet, et kohalikku võimu tuleb jagada just selle erakonnaga, kes ka parasjagu riigi rahakoti juures toimetamas on.

Linnapea valimisliidu käed on nii lühikesed, et neil ei olegi võimalik lisainvesteeringuteks raha Pärnusse muud moodi juurde tuua. Valimisliidu näol on tegemist organisatsiooniga, mille hulgas on liikmeid, kellel puudub poliitiline maailmavaade. Tänu sellele on valimisliitu imbunud ka „aktiivsed linnakodanikud“, kes on ainult omakasu peal väljas ja „potile“ lähemal. Võimu juures olemise soov on nii suur, et nad lubavad oma poliitilist nägu voolida võimukamatel koalitsioonipartneritel just selliseks nagu vaja.

Kaheksa aastat on Pärnu linna juhtinud praegune linnapea Romek Kosenkranius. See on pikk aeg. Tundub, et linnajuhil on edasiviivad ideed otsas ning järele on jäänud ainult alatud ja elanike heaolu kahjustavad mõtted. Neid viiakse ellu sihikindla ükskõiksusega. Kurbust tekitab asjaolu, et Pärnu linnapea, kes on end esitlenud kui ettevõtjate, ettevõtluse ja linnakodanike eest seisjat, mängib nüüd Reformierakonna näolist mängu. Käitumismustergi on samasugune ja arutelu toimub vormis: kui meie ütleme, et nii on, siis teile peab meeldima. Ettekäänded ning põhjendused on suuresti samad, mis riigis – rohepööre ning eelarve lappimine. Tekib küsimus, et kas Reformierakonna vapiloomaks on marutõbine orav, kes nakatab kõiki võimuliidu osapooli? Ei kuulata enam linnakodanikke, ettevõtjaid ega ka opositsioonipoliitikuid – ühesõnaga ei huvita neid mitte kellegi arvamus.

Kirgi tekitanud parkimiskorra muutmise eelnõu kubiseb vigastest ettekäänetest ja oma suva järgi tõlgendatud uurimustest. Kannatajateks jäävad Pärnu linna elanikud, kes juhtumisi elavad piirkonnas, kus uue korra järgi hakkab kehtima tasuline parkimisala. Karistatud saavad ka linna ümbritsevate valdade elanikud, kes käivad tööl Pärnu linnas – nende jaoks tõuseb aastane parkimispilet 850 euro peale. Pärnu linnavõimu jättis külmaks ka Pärnumaa valdade pöördumine, milles paluti uus parkimiskord uuesti arutlusele võtta kaasates mõjutatud osapooled. Linnavõimu lihtsalt ei huvita arutelu, huvitab ainult võim.

2. novembri erakorralisel volikogu istungil, millel muide ei suvatsenud osaleda ei Reformierakonna ega linnapea valimisliidu volinikud, kõlas linnapea poolt üleskutse ümberkaudsete valdade elanikele: kirjutage end Pärnu linna sisse, siis saate ka soodsama parkimiskaardi. Midagi nii alatut ja rumalat on ühe linnapea suust lihtsalt vastik kuulata. Vallad kaotavad iga inimese väljakirjutamisel raha oma eelarvest, linna enda rahakott küll kosub, aga see toimub valdade arvelt. Eesti riigi rahvaarvu arvestades on see äärmiselt ebaeetiline väljaütlemine linnapea poolt.

Kahjuks suruti uus parkimiskord 16. novembri linnavolikogu istungil läbi. Enne lõpphääletusele asumist selgus, et parkimiskorra muudatusettepanekute menetlemisel on rikutud töökorda ning seetõttu ei olnud nõus hääletusel osalema EKRE ja Keskerakonna fraktsioonid. Isegi kui opositsioon oleks hääletusel osalenud ning täiskoosseisuga vastuhääled andnud, oleks koalitsioon nii või naa häälteenamusega eelnõu vastu võtnud.

EKRE ei pea sellises majanduslikus olukorras õigeks oma rahvast veel enam maksudega rõhuda, sellega saab Vabariigi Valitsus „suurepäraselt“ hakkama. Kohaliku omavalitsuse ülesanne on oma inimeste elu paremaks tegemine, mitte vastupidi!

Kõik viimase aja „ämbrid“, sealhulgas värskelt vastu võetud parkimiskorra muutmise eelnõu, näitavad selgelt, et linnavõimul on linna arengut ja paremat Pärnut kujundavad ideed otsas, nüüd võiks sellest aru saada ka linnapea. On aeg minna!

Valmar Veste

EKRE Pärnumaa ringkonna aseesimees