Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

VIDEO | Varro Vooglaid: võimuliit ei ole astunud ühtegi sammu opositsiooniga kompromissi saavutamiseks

-
23.11.2023
Laadime sisu...

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) fraktsiooni liikme Varro Vooglaiu sõnul on võimalik poliitilisest patiseisust Riigikogus väljuda, kuid võimuliit ei ole selleks astunud mitte ühtegi sammu.

„On olemas alternatiivne võimalus sellest tupikseisust väljatulemiseks. See seisneb reaalses pingutuses otsida kompromissi, otsida sellist lahendust, mis ei seisneks lihtsalt selles arusaamises, et meil on jõud, järelikult on meil ka õigus, me suudame, järelikult me teeme ükskõik kui jõhkralt vähemusest üle sõites ja öeldes sisuliselt vähemusele: “Kui ei meeldi, siis nutke, kriigistage hambaid, trampige jalgu, kitkuge juukseid, meid ei huvita.” Kas keegi oskab mulle nimetada mingisuguseidki samme, mis sellest ajast alates on siinsamas Riigikogus astutud, selleks et Riigikogu korda teha. Kas keegi oskab nimetada mingisuguseid samme, mis on astutud selleks, et otsida kompromissi? Probleem seisneb selles, et mitte mingeid reaalseid samme tegelikult astutud ei ole,“ ütles Vooglaid ööistungil Riigikogus.

„Milles need sammud võiksid siis seisneda? Alates kevadest, kui see tüli siin parlamendis tekkis, on opositsioonil olnud pidev valmisolek kompromissi sõlmimiseks. Kogu aeg on olnud see võimalus õhus, et leiame ühisosa, leiame üksmeele ja ärme sukeldume sellisesse üha süvenevasse tupikseisu. Mäletan, kuidas kevadel oli näiteks meie fraktsioonis täiesti tõsine arutelu selle üle, et koalitsiooni poole pealt oli tulnud signaal, et kompromiss võiks seisneda selles, et loobutakse selle abielu väärastamise ehk perekonnaseaduse muutmise seaduse läbisurumisest, usaldusküsimusega seotuna, ja loobutakse ka sõnavabaduse radikaalseks mahasurumiseks eelduste loomisest selle niinimetatud vaenukõne kriminaliseerimise eelnõu läbisurumise kaudu.“

Vooglaiu sõnul on EKRE fraktsioonil olemas valmisolek kompromissiks. „Aga tõsiasi on loomulikult see, et igasuguse sisulise kompromissi saavutamise eelduseks on mõlemalt poolt valmisolek astuda reaalseid samme tagasi. Kahjuks siiani ei ole olnud näha koalitsiooni poolt mingisugustki valmisolekut sisuliselt mingiski osas tagasi astuda. Seetõttu loomulikult pole ka eeldusi mingisuguse kompromissi saavutamiseks,“ ütles Vooglaid.