Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Vaenukõneseadusega tahetakse keelustada eestlaslikult otsekohene ja aus väljaütlemine

-
28.11.2023
EKRE pikett sõnavabaduse kaitseks

Meie kirjanduse suurkuju Hando Runnel, kes möödunud nädalal sai 85-aastaseks on kirja pannud järgmised read.

“Sõna kasutava inimesena märkan, et totalitarismi alguseks tuleb pidada üksikute sõnade kasutamise keelamist riigis ja ühiskonnas, seejärel väljendite ja mõtete, seejärel mõtteviiside ja lõpuks iseseisva ning vaba mõtlemise keelamist üldse kõikvõimalike vahendite ja põhjendustega. Ma muretsen maailmamajanduse ja meie endi majanduse pärast, kuid veelgi enam muretsen meie niinimetatud Lääne, ja eriti Euroopa, ja eriti eesti vaimuelu süvenevate ilmingute pärast, mis keelelisel tasemel viitavad kohutavalt kiiresti kaldumist totalitarismi poole. Ida ilmingud on ju ka samasugused. Ma kardan poliitika pärast, mida siis teha ei saa, kui sulguvad ausad suud, kui jäävad jälle vaid lobamokad.”

Kas ei ole õigesti öeldud? Meenutame või Mart Helme poolt öeldud otseseid ja õiglasi fraase, mis siis kiiresti vastavates instantsides kontekstidest välja rebiti ja meelevaldse ilkumise saatel rahvale näkku paisati. Veel praegugi kuulen paljudelt inimestelt, mulle ei meeldi Helmete retoorika, aga näe Kaja Kallase valed ja labane enesekiitus meeldivad väga.

Mida siis Mart Helme valesti ütles? Tegelikult mitte midagi, kõik see oli eestlaslikult otsekohene ja aus väljaütlemine. Aga vaat seda liberaalid ei salli silma otsaski. Aus tõde pole nende jaoks. Pead käima kui kass ümber palava pudru ja natuke võid kriipida. Eks kõik see ole ka põhjus, miks liberaalide arvates meil vihakõneseadus vaja kiires korras vastu võtta.”

Mati Kuklane