Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kui Lehtme ja Slava Ukraini skandaal oleks õigel ajal avalikustatud, oleks võimujooned praegu hoopis teised

-
28.11.2023
Nii see oli…

Praeguseks on juba peavoolumeediagi tunnistanud, et kui Johanna-Maria Lehtme ja Slava Ukraini skandaal, mis valimispäeval juba käis, oleks aegsasti avalikkuse ette jõudnud, oleks valimistulemused ja hetke poliitiline olukord täiesti teistsugune olnud.

EPL kirjutas hiljuti, et poolteist päeva enne valimisi hakkasid meediale lekkima kahtlused Lehtme seotusest annetuste hiiglasliku väärkasutamisega. “Ühtegi lugu aga enne valimispäeva ei ilmunud – polnud tõendeid ja pelgalt kahtluste avaldamine võinuks ebaõiglaselt valimistulemusi mõjutada,” väidab ajaleht.

Nädal pärast valimispäeva teatas MTÜ Slava Ukraini nõukogu ise avalikkusele skandaalist, Lehtmest aga oli vahepeal saanud riigikogu liige.

“…pelgalt kahtluste avaldamine võinuks ebaõiglaselt valimistulemusi mõjutada” – ja tegelikult mõjutati valimistulemusi ikkagi ebaõiglaselt, sest korruptiivne tegelane sai ebaõiglaselt teenitud hääled ja viis praegu poliitilisse musta auku kukkunud poliitprojekti lausa valitsusse.

Kommenteerib EKRE Riigikogu fraktsiooni saadik Varro Vooglaid: “Nagu EPL/Delfi isegi tunnistab, oldi juba enne valimisi teadlik kahtlusest, et Lehtme on seotud hiiglasliku annetuste väärkasutamise või koguni nende omastamisega. Aga kõik see vaikiti maha, sest vastupidine oleks kahjustanud Eesti 200 väljavaateid saavutada valimistel edu. Selle asemel vahutati EKRE vastu suunatud Prigožini laimunarratiivi. Nii saigi Lehtme valimistel rohkem kui 5200 häält, olles sedasi E200 konkurentsitult suurim häältemagnet, ning E200, mille reiting on nüüdseks valimiskünnise ehk üldse parlamendist väljajäämise piiril, tõmbas endale 14 kohta riigikogus ja ka koha valitsuses. Öelge veel, et meedia ei tegutse ebaausalt ja raskelt kallutatult.”

Juba enne 2023. aasta Riigikogu valimisi oli teada ka peaminister Kaja Kallase abikaasa Arvo Halliku Vene-äri, aga väidetavalt meedia “ei tõstnud toru”, sest oli pühendunud EKRE võimaluste vähendamisele Prigožini-skandaali kaudu. “Vereraha”-skandaal oleks hävitanud ka Reformierakonna ja siis olnuks praegune võimukoalitsioon üldse varupingil.

Kõige selle valguses võib julgelt väita, et 2023. aasta Riigikogu valimiste tulemusi mõjutati teadlikult ja võimulolijate legitiimsus on tugeva kahtluse all. Samas aitas Lehtme oluliselt kaasa Eesti 200 “pika plaani” ja “uute tuulte” müüdi purunemisele. Reformierakonna on maadligi surunud Kaja Kallase Vene-suunaline pereäri ja ülestunnistus, et enne valimisi ei räägitud kavandatavatest maksutõusudest, sest see poleks olnud “populaarne”.

Uued Uudised