Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee
 

Eesti majanduslangus on suurim

-
30.11.2023
Raha

OECD andmetel ootab Eestit tänavu Balti riikide võrdluses võimsaim majanduslangus ja järgnevatel aastatel viletsaim taastumistempo.

OECD prognoosib, et Eesti SKT langeb tänavu 2,6 protsenti, vahendab LETA. Järgmisel aastal on meie majandusel oodata 0,6-protsendist tõusu ja 2025. aastal peaks vastu vaatama juba 2,5-protsendine tõus. Töötus peaks aga OECD hinnangul jääma pisut allapoole 8 protsendi piiri, kus Eesti Pank olukorda ennustab. Järgmisel aastal peaks töötuse määr jõudma 7,6 protsendi ja ülejärgmisel aastal 7,7 protsendi juurde.

Eestis ootab OECD tänavu kokkuvõttes 9,2-protsendist hinnatõusu. Järgmisel aastal tuleb see number 3,4 protsenti ja 2025. aastal 2,4 protsenti.

Naabritel on olukord OECD andmetel palju parem: Leedu majanduslangus tuleb tänavu 0,4 protsenti. Hinnad tõusevad tänavu Leedus 8,8 protsenti, järgnevatel aastatel peaks tempo aga oluliselt langema: järgmisel aastal oodatakse vaid 2-protsendist hinnatõusu, tänavune töötuse määr tuleb OECD andmetel 6,8 protsenti.

Lätit peaks OECD andmetel tabama tänavu 0,1 protsendi suurune majanduslangus. Siis aga tuleb majanduskasv: järgmisel aastal 1,9 protsenti ja 2025. aastal 2,7 protsenti. Mis hinnatõusu puudutab, siis see tuleb tänavu Lätis 9,4 protsenti.

OECD andis ka üldise ennustuse euroalale: tänavu peaks euroala majandus 0,6 protsenti kasvama. Järgmisel aastal on kasv 0,9 protsenti ja 2025. aastal 1,5 protsenti.

 

Allikas: Postimees