Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Täna on 1. advent, millega algab jõuluootus

-
03.12.2023
Advendiküünlad
© Scanpix

Advendiaeg on nelja nädala pikkune periood kirikukalendris, mis tähistab jõuludele eelnevat ootusaega. Advendiaeg algab neljandal pühapäeval enne esimest jõulupüha. Esimene advent tähistab selle ametlikku algust. Huvitaval kombel võib neljas advendipühapäev kattuda ka jõululaupäevaga, andes tähtpäevadele erilise ja piduliku varjundi.

Advent 2023. aastal:
1. advent – 3. detsember (esimene advent)
2. advent – 10. detsember (teine advent)
3. advent – 17. detsember (kolmas advent)
4. advent (jõululaupäev) – 24. detsember (neljas advent)

Advendiajal süüdatakse iga pühapäev üks uus küünal neljast. Need küünlad kannavad endas sügavat sümboolikat, tähistades vastavalt lootust, armastust, rõõmu ja rahu. See on aeg, mil inimesed kogunevad kirikutesse ja pühitsevad ootust täis päevi.

Esimene advent on 2023. aastal 3. detsembril.

Kuigi vanadel eestlastel ei olnud erilisi advendikombeid, piirdudes vaid kirikuskäikudega ja vaimulike jõululaulude laulmisega, on tänapäeval levinuim advenditava seotud päkapikkudega. Need salapärased olendid toovad öösel pisikesi kingitusi, mida hommikul avastatakse susside või sokkide seest.

Advendiaja tähistamine ei piirdu ainult religioossete tähendustega, vaid on muutunud laialdaseks kultuuriliseks ja kaubanduslikuks nähtuseks. Paljud inimesed tähistavad seda ka näiteks adventikalendrite avamisega.

Olgu sul advendiajal rahulikke hetki ja südamesoojust ning olgu need neli nädala täis ootusärevust, mis viivad meid jõulude rõõmsa tähistamiseni.

24. detsember on jõululaupäev ning jõulude esimene ja teine püha (25. ja 26. detsember) on Eestis riigipühad. 23. detsember on Eestis lühendatud tööpäev.

 

Allikas: rahvakalender