Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Aarne Mäe: antikangelaste aeg

-
05.12.2023
Tänavakunst Roomas saab tegelikkuseks
© Scanpix

Meeldib või mitte, aga nii on, kirjutas Delfi justkui vabandades saatesõnas, kus kuulutas Eesti ühe põlatuma persooni Kaja Kallase aasta kõige mõjukamaks inimeseks. Ent see tõik on selle kõrval, et ajakiri Time pakub aasta inimeseks Vladimir Putinit, justkui 2b klassi jõulupidu. On antikangelaste aeg.

Venemaa president Vladimir Putin on üks üheksast kandidaadist ajakirja Time aasta inimese kohale. Tõsi, niipalju on küll hingamisruumi jäetud, et ülejäänud kaheksa nominenti ei ole Putini näitlejatest teisikud, vaid Hiina president Xi Jinping, Suurbritannia kuningas Charles III, Barbie samanimelisest filmist, Ameerika laulja Taylor Swift, ChatGPT tegevjuht Sam Altman, USA endise presidendi Donald Trumpi kaasuse prokurörid ja mõned Hollywoodi stsenaristidest ja näitlejatest.

Time on valinud aasta inimest alates 1927. aastast. Eelmisel aastal oli aasta inimene Volodõmõr Zelenskõi ja „Ukraina vaimsus“. Valiku aluseks oli Ukraina julge vastupanu pärast Venemaa tungimist riiki 2022. aasta veebruaris. Kuid aasta hiljem oli vastaspoole kord Putini valikut nominendiks põhjendas Time nii: „Venemaa president Vladimir Putin, kes on olnud oma rollis alates 1999. aastast, jätkas oma täiemahulise sissetungi teisel aastal sõjapidamist Ukrainas. Kuigi Putini võim oli Wagneri mässu ajal hetkeks ohus, siis lõpuks tema võim ainult tugevnes.“

Ja nagu me viimastel kuudel üha rohkem  loeme ja kuuleme – Venemaa on seda sõda võitmas ja paraku ka laiendamas, nii ebapopulaarne ja kui see mõte veel mõni aeg tagasi ei tundunud.

Selles, et Putin tõenäoliselt homme Time´i kaanepoisiks saab, pole muidugi midagi uut, sest sama on varem juhtunud ka Adolf Hitleri (1938) ja Joseph Staliniga (1939 ja 1942). Loomulikult on nad kõik maailmale suurt mõju avaldanud.

Nagu ka Kaja Kallas Eestile, kuigi esile tõsteti teda samuti seoses Ukrainaga.

Praeguse valitsuse ametisseastumisest pole möödunud veel aastadki, kuid peaminister Kaja Kallase paturegister on pikem kui 12 kuud. Idavedude skandaal, mille avalikustamisest möödus reedel 100 päeva, on paljudel veel meeles, kuigi Postimehe kell enam neid päevi ei loe. Kohe uuel aastal tabavad vaeseid eestimaalasi uued maksud.

Viimane peaministri fopaa teha, kui jäi koos Valgevene diktaatoriga ühispildile, kuigi enne oldi Balti riikide juhtidega kokku lepitud, et minnakse kõrvale.

Loomuldasa oli raudse leedi maski ja ja sõjaprintsessi rüü kaotanud Kallasel selle põhjenduseks valed varnast võtta – alates sellest, et Lukašenka imbus pildiserva viimasel hetkel (tegelikult on videos näha, et vestles seal vabalt juba kümme minutid varem) kuni selleni, et tagareast polnud sellist „pisikest“ meest nagu Batja nähagi. Igatahes boikoteerisid pildistamist Poola, Läti ja Leedu president, kellega Kallas olevat Lukašenkat “oodates“ vestelnud.

No mis sa ikka oskad kosta… Seda lugedes meenus Lauri Saatpalu laul „Tagareas“: “Liiga kaua ei ole hoolind,/liiga kaua ei ole soovind,/liiga kaua koos me istund tagareas/Vaid tagareas ei tunne aega, vaid tagareas/Vaid tagareas ahtas saalis põrkud laega,/läbi kivi, hoidke kaelast/las seal all nad hoidku peast.”

 

Aarne Mäe