Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Martin Helme Kaja Kallasele: “Kus on väärtuspõhine välispoliitika?”

-
07.12.2023
Martin Helme ja EKRE fraktsioon
© UU

Riigikogu eilses infotunnis küsis EKRE esimees Martin Helme peaminister Kaja Kallaselt nii selle kohta, kuidas ta Valgevene liidriga ühele pildile sattus kui ka teise Kallase apsaka kohta viimastel nädalatel – Eesti täielik ja piinlik läbikukkumine seoses OSCE eesistumisega.

Martin Helme: „Teie enda leeri liberaalne ekspert Kristi Raik Rahvusvahelisest Kaitseuuringute Keskusest kritiseeris seda väga teravalt. Põhiprobleem on selles, et teie kogu aeg räägite meile, et meil on lääne poolt seljatagune, kõik toetavad meid, ja siis ütlevad venelased otse ära, et ei, nemad panevad veto Eesti eesistumisele peale. See tähendab, et ongi ühel riigil võimalik veto panna. Me teadsime, et kõik lääneriigid seisavad meil seljataga, venelased panid veto ära ja siis tuli välja, et ei olegi meil seljatagust.

Ja selle asemel, et jääda endale kindlaks ja öelda, et kui venelased meil ei lase saada eesistujaks, siis meie blokeerime kõik teised variandid ka ära, selle asemel me laseme endale mütsi pähe tõmmata ja laseme valida nii-öelda venelaste ja ameeriklaste sobingus kokkulepitud Malta sinna etteotsa ega blokeeri seda. Kus meie sõbrad olid ja kus on väärtuspõhine välispoliitika?“