Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee
 

Isamaa algatatud elektri universaalhind osutus tühjaks loosiks, nüüd soovitatakse fikseeritud hinnaga paketti

-
07.12.2023
© Shutterstock

Alles tänavu jaanuaris kiitis eelmise valitsuse ettevõtlusminister Kristjan Järvan (Isamaa) universaalteenust taevani, lubades selle veel paremaks teha. Riigikogu kiitis Isamaa eestvedamisel universaalteenuse seaduse heaks läinud aasta septembris ehk kaks kuud pärast uue valitsuse ametisse astumist.

Universaalteenusega oli aasta alguseks liitunud ligi 330 000 kodutarbijat, 10 000 ettevõtet ja 300 kohaliku omavalitsuse asutust.

Nüüd, aastakese hiljem oleme jõudnud olukorda, kus kõrge elektrihind paneb tarbijaid valima fikseeritud hinnaga pakette.

Eesti elektritarbimine on viimastel päevadel ulatunud 1500 megavatini, mis ei jää palju maha rekordist. Külma ilma tõttu on turul rohkem kalleid elektrijaamu, mis on mõnel tunnil tõstnud elektrihinna 30 kuni 40 sendini kilovatt-tunni eest.

“Eile-täna on tarbimine ennelõunasel ajal olnud umbes 1500 megavatti ja kui me meenutame, siis et ajalooline tipp on 1600 lähedal, siis natuke maad on rekordini minna,” sõnas Eleringi kommunikatsioonijuht Ain Köster ERR-ile.

Taastuvenergia vähesuse tõttu pääsesid turule ka kallimad elektrijaamad, mis viisid elektrihinna uuesti üles.

Elektroonika- ja metallitöötusel Inission on Tallinna piirkonnas kaks tehast, kus elekter on ettevõtte üheks suuremaks kuluks. Eelmise aasta lõpus valis firma kõrgele hüpanud hinna tõttu ettevõtete universaalpaketi. “Me olime universaalteenusel kuni aprill 2023. Siis nägime, et universaalteenus läheb ikkagi järjest kallimaks ja läksime üle börsipaketile,” rääkis Inissioni personalijuht Katrin Charles.

Alexela klientidest on börsipakettidele jäänud vaid veerand klientidest. Suurimal energiamüüjal Eesti Energial on suurettevõtetest aga 65 protsenti börsipaketil. Koduklientide ja väikeettevõtete osas on olukord risti vastupidine.

“Ligi 65 protsendil eratarbijatest on elektrihind fikseeritud, seega neid see kõrgem elektrihind päevasiseselt ei kõiguta üldse. Ülejäänud on börsihinna peal, mis tähendab seda, et nemad on otseselt sõltuvad sellest, mida siis teeb börsi hind päevade jooksul,” ütles Eesti Energia koduturgude müügidirektor Roul Tutt.

Mõlemad elektrimüüjad soovitavad kõigil kasutada fikseeritud hindadega pakette.

“Kes soovivad aasta läbi stabiilsust oma elektriarvetes, siis sellisel juhul on see igati mõistlik kindlasti fikseerida. See tagab, et sa ei ole nii avatud sellistele eriti just talveperioodil tugevatele hinnakõikumistele,” ütles Tutt.