Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

VIDEO | Martin Helme ETV “Esimeses stuudios”: „Me ei takista tööd, me takistame allakäiku Eestis“

-
08.12.2023
Laadime sisu...

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna esimees Martin Helme rääkis ETV „Esimeses stuudios“, et EKRE takistab legaalsete vahenditega valitsuskoalitsiooni püüdu Eesti elu halvemaks tegemast. „Siin kehtib meie loosung, et me kurname valitsust selleks, et valitsus ei saaks kurnata rahvast,“ ütles Helme.

Ta tunnistas, et erakorraliste valimiste tõenäosus on vähenenud, kuid seda seetõttu, et valitsuskoalitsioon on rikkunud süstemaatiliselt riigikogu kodu- ja töökorra seadust.

„President üsna selgelt andis mõista, et ta kuulutab riigieelarve sellisel kujul välja, mistõttu see ei tule enam riigikokku tagasi,” ütles Helme. “Aga see ei tähenda, et meie võitlus tänase valitsuse hullumeelse majanduse, hullumeelse maksupoliitika, hullumeelse perepoliitika vastu ära lõpeb, ei lõpe.“

Saatejuht Mirko Ojakivi küsis, kas kõik eelnõud, mis tuleval aastal valitsusest tulevad, saavad venitamistaktika osaliseks.

“See on üks neid väheseid kange, mis meie käes veel on, jah,” vastas Helme.

Rääkides riigieelarve eelnõule eelnenud obstruktsioonist, ütles Helme, et teeb seda Eesti inimeste huvides.

“Meie ei tegele sellega, et me lihtsalt niisama teeme valitsusele töötakistust. Meie takistame Eesti inimesi vaesemaks tegeva, Eesti majandust põhja ajava, maksutõususid toova, peredelt kärpiva eelarve vastuvõtmist. Me ei takista tööd, me takistame allakäiku Eestis,” sõnas ta.

„Meie valija ootus on see, et me seda tööd niimoodi teeksime ja et me nende huvide eest seisaks. Ja see on praegu see viis, kuidas me saame seista nende eest,” rääkis Helme, kelle sõnul peaks venitamistaktika viima selleni, et president jätaks valitsuse usaldushääletusega seotud eelnõud välja kuulutamata.

“Meie seisame Eestis praegu põhiseaduse kaitsel, demokraatia kaitsel, selle kaitsel, et meil on reeglite põhine poliitika ja teine pool rullib. Need nii-öelda läbirääkimised, mis meil on olnud vanematekogus või ka parteide juhtide tasandil, näevad välja nii, et meie ütleme, et need ja need asjad on ühiskonna kummuli keeranud, nende juurde tuleb tagasi minna, midagi nendest tuleb tühistada, midagi tuleb ümber teha, midagi tuleb edasi lükata. Ja vastuseks öeldakse lihtsalt “ei, me isegi ei aruta seda, teie peate lõpetama”,” rääkis Helme.

“Need ei ole läbirääkimised. See asi ei ole kompromiss, kui me niimoodi suhtleme. Ja sellises olukorras minu vastus on aga, et ei lõpeta,” lisas ta.

Helme sõnul on ta endiselt seisukohalt, et samasooliste abielu seadus tuleb tühistada. “See seadus on ühiskonda lammutav ja ilma Eesti inimeste loata tehtud seadus, mis on äärmiselt räigelt inimeste väärtusi solvav ja ka põhiseaduse mõtteid rikkuv,” sõnas Helme.

Ühe EKRE tähtsama poliitilise prioriteedina nimetas Helme ka tsensuuriseaduse vastu võtmise takistamist.

Helme sõnul on ta endiselt seisukohal, et viimaste riigikogu valimiste tulemused ei olnud ausad.