Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

VIDEO | Martin Helme: Reformierakondlased valetavad rutiinselt ja jultunult, teadlikult ja kalkuleeritult

-
08.12.2023
Laadime sisu...

Reformierakondlased valetavad nii rutiinselt, et nad isegi ei märka enam, kui palju ja mille kohta, ütles EKRE esimees Martin Helme Riigikogus.

„Patoloogiline valetaja valetab nii palju, et ta ise ei mäleta enam, mis ta valetanud on. Tüüpiline reformierakondlane. Patoloogiline valetaja ise usub oma valesid. Eriti näeme me seda siin valitsuse loožis. Veel kõige olulisem tunnus: patoloogiline valetaja arvab, et kõik teised ka valetavad. Selle järgi me võime kõik reformierakondlased ära tunda.

Kui meil siin minister puldist ütles, et tema tuli meil siin oma palka vähendava seadusega, siis jäi ta üsna kiiresti oma valega vahele. Ei, see ei olnud tema ehk ministri palka vähendav seadus, vaid see oli ministri palgatõusu ajutiselt vähendav seadus. Nüüd, loomulikult, see aitab meil kõigil uuesti virguda ja meelde tuletada asjaolu, et valetati ka ju enne valimisi. Massiliselt, jultunult, nahaalselt valetati enne valimisi.
Tuletame mõned neist parematest, markantsematest näidetest meelde. Valetati, et maksud ei tõuse. “Lugege mu huultelt: maksud ei tõuse. Punkt.” Kusjuures ma tuletan meelde, selle vestluse pidasin mina infotunnis Kaja Kallasega, kus ma ütlesin, et kõik see jutt, mida Reformierakond räägib siin eelarve tasakaalust ja ebakorras riigirahandusest ja sassis riigirahandusest, ikkagi tekitab mus kahtluse, et Reformierakond kavatseb maksu tõsta või makse tõsta. Ja eriti konkreetselt küsisin ma automaksu kohta. Mina kahtlustasin, et Reformierakonnal on plaanis automaks kehtestada. Ja selle peale Kaja Kallas ütles: “Millest te aru ei saa? Lugege mu huultelt: maksud ei tõuse. Punkt.” Teen selle hästi lihtsaks.
No näe, tuli välja täiesti selge ja teadlik vale. Kusjuures pärast valimisi ta ütles veel, et ega enne valimisi ei saa siis rääkida, et me kavatseme makse tõsta, muidu inimesed ei hääletaks meie poolt. Nii et kalkuleeritud ja teadlik vale.

Teine tore jutt, mida räägiti inimestele, lihtsameelsetele inimestele, Eesti inimestele, mõni isegi läks õnge, nii reformierakondlased kui ka Eesti kahesajalased: “Mina toetan Ukrainat.” Noh, tegelikult pärast tuli välja, et hoopis toetati äri ajamist Venemaaga. Suured Ukraina toetajad ajasid kühvliga Eesti inimeste raha kokku ja siis läksid, võtsid selle seljakotiga Ukrainas välja ja kadusid nelja tuule poole. Et ei olnudki, et “Mina toetan Ukrainat”, toetati siin iseenda rahanduse või, ütleme, majanduslikku heaolu. Päris vastik vale.

Siis oli veel üks vale: meie eesmärk on korras riigieelarve. Ei tea, jälle, kellele karjuda näkku: “Ei, ei ole. Neil ei ole korras riigieelarve.” Kaja Kallas on olnud valitsuses, kolmes erinevas valitsuses viimase kahe ja poole aasta jooksul – või natuke nüüd juba varsti rohkem kui kahe ja poole aasta jooksul, jaanuarist 2021, nii et varsti saab kolm aastat täis – ja selle vähem kui kolme aasta jooksul on Eesti riik võtnud laenu juurde 5,8 miljardi euro võrra. No ükskõik, mis pidi sa neid numbreid väänad, ükskõik kui jultunud valesid sa räägid, see ei ole korras riigieelarve. See ei ole riigieelarve kordategemine, see on ikka supertempoga Eesti riigi võlakoormuse kasvatamine ja see on enneolematu, tõepoolest enneolematu mahuga negatiivsete eelarvete tegemine. Nii et mingit korras eelarve reaalsust meil ei ole. Ilus loosung küll, aga tegelikult oli täpselt vastupidi.

Puhas vale oli ka see, et Reformierakond seisab tugeva riigikaitse eest. Tänane reaalsus on see, mille pärast me karjusime ju siin nii, kuidas kõri võttis: “Kulla sõbrad, me ei saa olla nii rumalad, et me anname riigina, kes on piiririik Venemaaga, ära oma kahurid, oma laskemoona, oma sõdurivarustuse.” Kõik on ära antud. Viimati kuulsin usaldusväärsest allikast, et ka meie pioneerivarustus on ära antud ehk lõhkeaine varud, millega me saaksime tekitada takistusi edasi liikuvale vaenlasele. Ka need on kõik ära antud. Kõik on ära antud! Kui palju see meie antud kogus Ukrainat aitas või mitte aitas, aga meid tegi see täiesti kaitsetuks. Ja selle taustal on hoopis uues valguses, kui me teame ka, et Stark Logisticsis teeniti raha ja nii edasi, siis on võib-olla hoopis uues valguses võimalik vaadata seda, miks Eestit relvitustati.

Aga tuleme riigieelarve juurde tagasi. Üks vale oli veel, päris jõhker vale, mis nüüd on vastu vahtimist lennanud Reformierakonnale. See on see, et õpetajate palk tõuseb. Lubati, ilusti trükiti ära, pandi plakatile: nemad toetavad õpetajate palgatõusu ihu ja hingega. No selle vale paljastamise järel on meil nüüd ees ootamas õpetajate streik. Ja ma ausalt öeldes täielikult sümpatiseerin õpetajatega.

Ausalt öeldes, selle kolme aasta jooksul, mil Kaja Kallas on meil olnud peaminister ja reformierakondlased on olnud rahandusministrid, on Eesti inflatsioon olnud üle 30% ehk kõik inimesed on jäänud vaesemaks 30% või kõikide inimeste raha väärtus on vähenenud 30%. Milline inimene – ükskõik, kas ta on õpetaja, koristaja või minister – ei taha siis palgalisa saada? Raha on ju reaalselt vähemaks jäänud. See, et meil palgatõus on ka nendel aastatel olnud – kõik me teame, et see on umbes poole võrra väiksem olnud kui inflatsioon. Kõik vaesemaks läinud, ongi palgatõusu vaja, kõigil on palgatõusu vaja. Nii et see ei ole ainult õpetajate mure, see on kõikide inimeste mure, alates pensionäridest ja lõpetades tegelikult kõrgepalgaliste inimestega.“