Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kuidas Kaja Kallas inimestele valetab

-
08.12.2023
Kaja Kallase poliitika.
© Erki Evestus

Peaminister Kaja Kallas kasutab nii Riigikogus kui ka meediale rääkides hästipeidetud petuskeemi, kus vältimatute sammude tegemist kujutatakse valitsuse saavutusena.

On selge, et inflatsioon sööb raha väärtust ja enamasti ei saa täna näiteks saja euro eest enam sama palju samasugust kaupa, kui sai aasta tagasi. Seetõttu toimub pensionide ja mitmete toetuste osas indekseerimine, mis tähendab nende tõusu, et katta kinni see tekkinud vahe, reaalset heaolu see samm ei paranda. Ka paljud tööandjad tõstavad võimalusel palku kasvõi pisut, et nende makstav töötasu jääks väärtuselt samavõrdseks eelmise aasta omaga.

Võimupoliitikas on paraku tavaline see, et nagunii vältimatuid samme näidatakse valitsuse saavutusena, kuigi neid tulnuks teha mistahes koalitsioonil – elukallidus tõuseb inflatsiooni ja teiste tegurite kaudu pidevalt ning kui valitsus midagi ei teeks, oleks see kohe tagasiminek.

“Tegelikult viimase seitsme kuu jooksul ei ole hinnad suurenenud, aga palgad on, erasektoris 10 protsenti, avalikus sektoris rohkem, õpetajatel veelgi rohkem. Ja kui me räägime ka pensionitõusudest, siis pensionäridel on sissetulekud tõusnud, keskmine pension 17 koma midagi protsenti. See on erakordselt suur tõus ja võimaldab nende raskete aegadega toime tulla,” rääkis Kaja Kallas kolmapäeval Riigikogu infotunnis.

Selle kohta võib küll öelda, et paljud asjad juhtuvad mitte tänu valitsusele, vaid tema kiuste.

Mistahes valitsuse saavutus saab olla ainult see, kui ta leiab võimaluse toetada üht või mitut ühiskonnagruppi väljaspool tavapäraseid protsesse – näiteks kui õpetajad ei rõhuks seekord palgatõusule (sellest ära ei ütle keegi), aga valitsus teatab, et leidsime ka tublidele õpetajatele lisaraha. Kui aga pedagoogid on valmis streikima ning võimud leiavad mõne teise valdkonna arvelt paar miljonit, et sotsiaalset konflikti ära hoida, siis ei ole see enam valitsuse saavutus, vaid õpetajate võit.

Seega – kui valitsus ja peaminister räägivad moosise heategija näoga mingist enda “saavutusest”, siis tavaliselt on tegu kas vältimatu või survestamise tõttu astutud sammuga.

Uued Uudised