Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kert Kingo eelarvest: raha loobitakse vasakule ja paremale

-
08.12.2023
Kert Kingo
© Scanpix.

Rahandusminister ütles eelarve muudatuse seadust tutvustades, et seis rahandusega on keeruline. Vaadates seda eelarvet, siis ma ei imesta. Kuigi selle keerulisuse vältimiseks on kehtestatud kümneid erinevaid makse ja tasusid ja mõeldud ka uusi välja, ja tõstetud neid makse, siis, nagu ma olen ka varem siin öelnud, raha loobitakse paremale-vasakule. Ja on ka minister ise öelnud, et raha kulub igale poole.

Kliimaministeeriumis läheb õhu kvaliteedi parandamisele 7,4 miljonit. Aga juba 2019. aasta juunis teatati, et Eesti on üks maailma puhtaima õhuga riik. 2023. aasta jaanuaris anti meedia vahendusel teada, et Eesti õhk on parem kui 10 aasta eest. Tartu Ülikooli teadlased ja Eesti Keskkonnauuringute Keskus tegid koos vastava uuringu ja see näitas, et õhu kvaliteet Eestis on viimase kümnendiga pea veerandi võrra paranenud. Mida selle 7,4 miljoni eest parandama hakatakse? Õhu kvaliteedi parandamine, kui meil on maailmas riik, kus on üks parimaid õhu kvaliteete?

Elurikkuse kaitse tagamine: 7,2 miljonit. Ja siis me püstitame tuugeneid ja selleks, et neid püstitada, võtame metsa maha, mis on ka elurikkus. Paigaldame päikesepaneele, paigaldame neid põllumaale, paigaldame niitudele, igale poole. Kuidas see kaitseb elurikkust? Ei kaitse! See on farss kõik!

Kliimamuutuste leevendamine ja kliimamuutustega kohanemine: 56,1 miljonit. See on lihtsalt naeruväärne! Maakera pindala on 510 100 000 ruutkilomeetrit. Eesti pindala on 45 339 ruutkilomeetrit ehk 0,0089% kogu maakera pindalast! Võrdlusena võin tuua, et Hiina pindala on 9 597 000 ruutkilomeetrit ehk 0,19% kogu maakera pindalast. Ja nüüd meie hakkame siit kliimat muutma oma 0,0089%-ga! Ma ei tea, kas te ise ka usute seda juttu, kuidas me seda kliimat muudame siin pisikeses Eestis? Nalja teete või?! Meil on maailma parima õhuga riik, ja me hakkame kliimat muutma siin, samal ajal kui Hiinas reostatakse, Aasias reostatakse, aga me muudkui muudame kliimat!

Rail Balticu arendus: 20,2 miljonit. Aga selle ehitusega mitte mingit keskkonda ei arvestata, kuigi enne on siin suured miljonid igasuguse elurikkuse kaitseks ja keskkonna kaitseks suunatud. See trass on kavandatud asukohta ja ei ole isegi eelnevaid uuringuid läbi viidud, mida selle trassi ehitamisega siis kahjustatakse või mida tehakse. Kõige tavalisemaid uuringuid ei ole, ei huvita midagi, kas seal paiknevad sood või metsad või niidud. Mitte midagi, lihtsalt pannakse joonlaud maha ja tehakse! Ja seda teeb Kliimaministeerium, kes räägib meile siin keskkonnakaitsest, loodusest, ma ei tea, millest veel. Täiesti naeruväärne!

Ja selle kokkuvõtteks ütlen, et miks on Eesti-sugusel pisikesel riigil üldse sellist asja nagu Kliimaministeeriumi vaja, millega kaasnevad ainult suured kulud. Lisaks sellele, et nende eelarve on väga-väga mahukas, me kõik saime lugeda, kuidas selle kolimine maksis 430 000 eurot. Eile me menetlesime väidetavat riigieelarvega seotud eelnõu, mille puhul loodeti riigieelarvesse laekuvat 15 000 eurot. Kas te saate aru: nemad kolivad 430 000 euro eest, aga tõstame tasusid, et saada 15 000 täiendavat eurot riigieelarvesse! See on lihtsalt niivõrd piinlik.

Sotsiaalministeeriumis hoolekande kättesaadavuse tagamine, toimetuleku toetamine: 140 miljonit. Ometigi seesama riik, kes tegi selle hooldereformi, ei täida oma kohustusi, kuigi selle uue seadusega või täiendatud seadusega on riigil kohustus eraldada kohalikele omavalitsustele ka raha, kui ta mingeid uusi kohustusi peale paneb. Aga riik seda ei tee ja selle tulemusena on Tartu linn, Põlva ja Räpina vald juba riigi kohtusse andnud. Ega need ei pruugi üldse ainukeseks jääda. Tekibki küsimus: see planeeritud 140 miljonit, kui seda välja ei maksta, kuhu see raha siis läheb? See on ainult rea peal ilus tekst ja number kirjas, ilus selgituskirjas, aga tegelikkuses me ei tea, kuhu see raha läheb, kas ta läheb õigesse kohta.

Nakkushaiguste leviku tõkestamine ehk vaktsineerimine: 2,7 miljonit. No saime alles lugeda, kuidas kanti maha vaktsiine meeletus koguses. Neid oli 728 000 vaktsiinidoosi, juulikuus oli see teada. Ja võib-olla on veel neid maha kantud. Aga nemad suunavad miljoneid sinna, neid vaktsiine pole vaja, aga muudkui riigi raha las läheb. Las läheb, tõstame makse, et oleks neid miljoneid, mida tuulutada ja kuhugi loopida!

Selles sotsiaalministeeriumi eelarves on ridade vahele mahutatud selline projekt: võrdse kohtlemise ja inimõiguste edendamise projekt Eestis. Ja selle projekti raames suunatakse sotsiaalministeeriumi eelarvelt LGBT+ ühingule 300 000 eurot. Aga kuidas see Eesti inimesi aitab? Kuidas see Eesti majandust aitab? Ei aita ju!

25. oktoobril saime lugeda meediast pealkirju, et pangad on teeninud kõrge euriboriga 705 miljonit kasumit. See raha kingitakse neile, aga loomulikult ei hakata pankasid maksustama, et meie riigieelarve olukorda parandada. Kaja Kallas reisib eralennukiga, selleks leiti 470 000 eurot. Pole probleemi, las inimesed aga maksavad! Las lähevad vaeseks, las ettevõtted sulgevad oma tegevuse – peab ju laia elu elama.

Ja loomulikult on piinlik see, et korjatakse 15 000 kaupa mingeid eelarve täiendusi kokku, tõstetakse selle pärast makse. See on lihtsalt niivõrd piinlik! Ei ole mõtet rääkida, kuidas meil riigieelarve on nii raskes seisus, sest raha ei ole. Raha on, küsimus on prioriteetides, kuhu see raha suunatakse, mille tarbeks suunatakse.

 

Kert Kingo, riigikogu liige (EKRE)