Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Tagatoa mandaadiga Andres Parmas takerdus suuremate tagatubade labürinti

-
10.12.2023
Rahvusvahelise Kriminaalkohtu hoone Haagis.
© Scanpix

Jutud meedias sellest, kuidas Eesti kandidaat Andres Parmas ei saanud Rahvusvahelise Kriminaalkohtu (ICC) kohtunikuks, kõmavad solvumisest, et “nii hea mees” ei saanud kõrget ametit. Tegelikult pole ta ehk nii hea midagi, sest ka siit saadeti ta teele tagatoa mandaadiga ja selliste mandaatide rohkusesse ta takerduski.

Tasub vaid meelde tuletada, kuidas tagatoast mandaadi saanud Keit Pentus-Rosimannus jõuga Euroopa Kontrollikotta suruti, kuigi tema kandideerimine oli üdini ebaeetiline. “Autorollotaja” läks läbi, järgmine soojale kohale surutav tippametnikust kandidaat mitte – mis parata, maailm polegi alati õiglane ja Reformierakonna tagatuba ei ole sajaprotsendiline garant.

Delfi kirjutab: “Andres Parmas avaldab, et kõrgest ametikohast ilmajäämises mängisid rolli tagatoa kokkulepped.” “Valimised toimuvad ülimalt politiseeritult ja nii-öelda diilide või kokkulepete alusel, mida kandidaatide kohta on tehtud,” kommenteeris Parmas ise ERR-ile.

Peaprokurör ise tunnistab tagatubade olemasolu ja see kehtib nii siin kui ka seal. Eestis läks Parmasel tagatubades hästi, suures maailmas mitte, nii lihtne see ongi.

ERR vahendab: “Rahvusvahelise Kriminaalkohtu (ICC) kohtunikuks kandideerinud, kuid mittevalituks osutunud riigi peaprokurör Andres Parmas ütles, et valimisel ei otsustanud mitte kandidaatide pädevus, vaid määravaks sai riikidevaheline poliitika. (Kas see oli talle üllatuseks? – toim.)

Ida-Euroopast kandideerisid Rumeenia, Sloveenia, Tšehhi, Eesti ja Põhja-Makedoonia esindajad ning valituks osutusid kaks esimest. Rahvusvahelise Kriminaalkohtu kõiki 123 liikmesriiki ühendav assamblee valis sel nädalal peetud 11 hääletusvooruga uuteks kohtu liikmeteks Erdenebalsuren Damdini Mongooliast, Iulia Antoanella Motoci Rumeeniast, Nicolas Guillou Prantsusmaalt, Beti Hohleri Sloveeniast, Haykel Ben-Mahfoudhi Tuneesiast ja Keebong Paeki Lõuna-Koreast.”

Rumeenia ja Sloveenia kandidaadid osutusid valituks, Eesti oma mitte. See on juba teine välispoliitiline löök Eestile pärast OSCE eesistuja kohast ilmajäämist. Tegelikult võiks sinna juurde arvata ka Kaja Kallase pettumuse võimaliku NATO peasekretäri koha kaotamise pärast.

Mida arvatakse kommentaariumis Parmase ebaedust?

“Võimalik, et konkurendid on korruptiivsuses veel võimekamad. WHO; ÜRO ja muud rahvusvahelised organisatsioonid kubisevad sellistest.”

“Prokuröride abil juhitaksegi tänapäeval maailma. Ju see juhtkang tundus liiga vilets olema.”

“Sellise kaliibriga mees sai nüüd siis aru, et elu juhitakse tagatubadest. Ei. Mees arvas,et ise on ka seal tagatoas. Nüüd tuli mõistmine et sellel toal on veel omakorda tagatuba või pigem palju tagatubade tagatubasid.”

“Kriminaalkohtul tegelikult vedas.”

“No meie Parmas vähemalt ütles välja, et on olemas tagatoad ning ilmselt ka eeskojad. Seni on nagu eitatud, et otsuseid võetakse vastu tagatoas.”

“Mõttetu tegelane maailma mõistes ei saanud mõttetule kohale maailma mõistes. Aga raha kulutati küll selleks.”

Eestis aga pole kombeks enesekriitiline olla ning süüdi tunnistatakse kõik teised, nagu seda teeb Kaja Kallas kogu aeg Riigikogu infotunnis. Andres Parmas võiks ka ise mõelda, et ehk polnud ta siiski sobilik, sest tal endal jäi midagi puudu, olgu see siis kompetentsus või erapooletu staatus siinses justiitssüsteemis.

Uued Uudised