Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Delfi “ukraina põgenikest õpetajad” tunduvad olevat vene keele emissarid

-
11.12.2023
On lubamatu, et Eesti rahvusriigis peaks noored vene keelt töökoha saamiseks õppima hakkama.
© Scanpix

Delfis ilmus lugu sellest, kuidas väidetavad ukraina põgenikest õpetajad ei saa eesti keelega hakkama. EKRE Riigikogu saadik Jaak Valge esitab seepeale paar küsimust.

1) “Olena sõnul ei ole vene keeles õppima harjunud lastel lihtne eesti keelele ümber lülituda.”
Miks lapsed õppisid vene keeles?

2) “Lapsi õpetavad lisaks eelharidusspetsialistidele ka kooliõpetajad ja erialaõpetajad, kes kahjuks Eestis tööd teha ei saa, kuna ei valda vajalikul tasemel eesti keelt. Ehkki vene keelt räägivad nad perfektselt.”
Miks nad räägivad vene keelt perfektselt? (Nad on vene-, mitte ukrainakeelse keskkonna esindajad – toim.)

3) “Koolis töötatud aasta jooksul õnnestus ukrainlannal läbida eesti keele eksam elementaarsel ehk A1 tasemel.”
Eestis ei saa A1 eksamit teha. Kõige madalam tase on A2. Võib olla ta õppis natuke mingil kursusel ja seal tehti ka kursuse lõpus mingi kontrolltöö.

Delfi loost jääb mulje, et tegu on pigem Ukraina venelannadega, kes räägivad vene keelt hästi ja nende lapsedki on õppinud vene keeles ning nüüd nad soovivad ka siin vene keeles jätkata. (Ukraina keelest ju sisuliselt ei räägita).

Sellele viitab ka Delfi kokkuvõte: “Nende kinnitusel valisid nad Eesti sihtkohaks just keeleprintsiibist lähtudes, kuna siin oli sel ajal palju venekeelseid koole ja võimalik oma erialal edasi töötada.” Ehk siis oleksid need “õpetajad” järjekordsed vene keele emissarid üha venestuvas Eestis, kus üritatakse veel kuidagi eestikeelsele haridussüsteemile üle minna.

Eesti riik ei peaks neile õpetajatele mingitki võimalust andma, et mitte luua järjekordset kontingenti, kes eesti keelt lihtsalt ei õpi. Sest võib öelda, et põgenikustaatusest hoolimata pole nad ukrainlannad.

Mitteametliku info järgi on Ukraina isegi rahul sellega, et riigist on põgenikena lahkunud peamiselt venekeelsed, kes pole riigi patrioodid ega saa sõdivas riigis “ussitada”.

Uued Uudised