Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

32 aastat taasiseseisvust ja ikkagi paneb iga torm elektrivarustuse põlvili

-
13.12.2023
Nii ta on…
© Erki Evestus

Sotsiaalmeedias küsitakse, et kas kunagi tuleb aeg, mil Eesti Energia mõne tormi või suurema lumesaju põlvili kukkumata üle elab.

Maaleht kirjutab: “Rõuge vallas on elektrita nii koolid, lasteaiad kui ka hooldekodu. „Lund ju eriti juurde ei sadanud, kuid juba probleemid“. BNS vahendab: “Tugeva lumesaju tõttu on elektrita ligi 9000 majapidamist.”

32 iseseisvusaastat ei näi Eesti riigi energiasüsteemile kuidagi mõjunud olevat, elektrikatkestused jätkuvad nagu nõukogude ajalgi. Kui inimestelt võetakse võrgutasusid ja Kaja Kallase valitsus kergitas poolteist kuud enne Ukraina sõda elektrihinna taevasse, siis kuidagi peaks ju liinivõrk paranema.

Aga aina hullemaks läheb. Sügistorm jättis Eesti suurema saare nädalaks ajaks vooluta, nüüd teeb lumesadu seda piirkonniti – justkui oleks talv meile võõras nähtus. Ja kõik see sünnib väidetava Maa ülekuumenemise ajastul.

BNS: “Viimastel nädalatel maha sadanud paks lumi on puud ja oksad muutnud nii raskeks, et need kukuvad järjest liinidele tekitades ühel ja samal liinil korduvaid rikkeid,” ütles Elektrilevi juhatuse esimees Mihkel Härm. “Mehed korjavad ühes kohas neli puud ära ja saavad korda, astuvad mõned meetrid edasi ja kukuvad uued puud või oksad ja nad alustavad samas kohas kõike uuesti. See on põhjus, miks on ulatuslikke rikkeid nii palju ja nii pikal perioodil.“

Võrgumehed, kes liinidel askeldavad, on tublid, au neile. Aga Eesti energiasüsteemide juhtimises on küll miski väga mäda. Kas aastatega pole suudetud liinide ümbrust piisavalt korda teha?

Midagi on siin riigis väga valesti. Ja me ei räägi ainult NordPooli kullahinnaliselt kõikuvatest “elektrimolekulidest”.

Uued Uudised