Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Anti Poolamets: „Pettusest on saanud Eestis normaalsus“

-
14.12.2023
Anti Poolamets

Riigikogu EKRE fraktsiooni liige Anti Poolamets rääkis täna riigikogus valimiste sekkunud liberaalsete erakondade toetuseks tekitatud MTÜ SALK teemadel, et pettusest on saanud Eestis normaalsus.

Anti Poolamets: „Täna me käsitleme tegelikult Eesti poliitika suuri saladusi, Eesti poliitika sünnitraumasid. Sünnitrauma mõjutab inimest kogu elu. Lihtsalt Salga näitel lõi see sünnitrauma uuesti välja. Seda sünnitraumat võiks nimetada nii, et pettus on Eesti normaalsus. Pettus on olnud aastakümneid Eesti normaalsus. Kui pettust ei karistata või on karistus üksnes näpuga vibutamine või mõni artikkel ajakirjanduses, siis selle nimel, mida võib saavutada ehk valitsuse loož ära täita, vaatamata Vene ärile, seda kasutatakse jälle, sest nagu kuritegelikus maailmas, kui karistus on piisavalt väike, või vahelejäämise oht, siis seda rakendatakse jälle.

Ja see on Eesti poliitika suur saladus, vähemasti aastast 94, kui toimus 10 miljoni dollari skandaal. Meil on siiamaani olemas Riigikohtu lahend, kus 10 miljoni dollari skandaali kohta tehti otsus, et teatud isikud peavad olema süüdimõistetud. Igaüks võib seda lugeda. Aga nagu Albaania õiguskultuurile kohane, albaanialikule õiguskultuurile kohane, ei lugenud Riigikohtu lahend mitte midagi, see läks prügikasti. Nii et muster, Salga tegevus on muster.

Ma loen ette. 2013 kirjutas ERR järgmist. Reformierakonna 1999. aasta Riigikogu valimiskampaania rahastamine. Ajakirjanik Katariina Krjutškoval õnnestus enda kasutusse saada Reformierakonna tollest kampaaniat 2,1 miljoni krooniga rahastada aidanud ettevõte R-Hooldus pangakonto väljavõte. Sellest dokumendist selgus, et tookord aitasid Reformierakonna võimule salapärased abilised, kes tassisid parteikassasse sularahapakke. Aga võimule tuldi ju, keda huvitab see, et oli oht vahele jääda. Reformierakonna peasekretär Martin Kukk ütles tookord Delfile, et toona oli poliitiline kultuur ja seadused teistsugused. Ega ikka ei olnud küll, lihtsalt mentaliteet oli nagu sovetiajal, et raba sealt, kus võimalik, peta, valeta. Selle reegliga on võimu teostatud mitukümmend aastat ja teostatakse edasi.

Kas keegi sai tookord musta rahastamise süüdistuse? Ei, preemiaks saadi, Siim Kallasest sai rahandusminister, kuigi ta oli R-Hoolduse juhatuses, Heiki Kranichist keskkonnaminister, Andres Lipstokist Riigikogu majanduskomisjoni esimees, Siim Kallasest koguni lõpuks Euroopa Komisjoni transpordivolinik, Raskist [Riigikohtu] esimees, Eesti õigussüsteemi tipp, R-Hoolduse juhatuse liige. Palju õnne! Palju õnne Eesti õigussüsteem! Palju õnne! Suurepärane, puhas nagu prillikivi! Ja siin valitaksegi sellised riigikohtunikud meie õigussüsteemi tippu. Siis on selge, et sealt ei tule ausaid otsuseid, kui põhiseadust lammutatakse, kui vihakõne kehtestatakse, tsensuuri kehtestatakse, kui kilekotiparteid valivad endale riigikohtunikud.

Nende tegude üles lugemisele kuluks neli, viis tundi uurimiskomisjoni arutelusid. See on Eesti poliitika olemus: paarkümmend aastat karistamatust, kilekotte, valgeid kampsuneid.

Vaatame siis, mida Jüristo rääkis meile. Jüristo ütles rahastajatele, et kui eesmärgiks on EKRE mittesaamine koalitsiooni, siis Parempoolsete partei toetamist ei näe ta mõtet, sest nad ei ületaks künnist. Siis anti nõu. Google Sheetsi dokumendi ülaossa oli kirjutatud 250 000. Nii palju eurosid taheti esimeses ringis kokku saada. Selle summa pidid täitma paarkümmend iduettevõtjat ja igaüks sai märkida endale meelepärase summa kui ka selle, mis erakond raha saab. Meie õigussüsteem muidugi on võidukas, vaikib, tema ründab legaalset rahastajat, Parvel Pruunsilda, rebib tema krüptovõtmeid, arvuteid. Aga siis, kui on must valgel kirja pandud “me kogusime raha, et manipuleerida valimisi, jah, me oleme uhked” – kõrvulukustav vaikus, kaitsepolitseilt kõrvulukustav vaikus, prokuratuurilt kõrvulukustav vaikus.

Ja seal on härra Ossinovski, kelle isa rahastas Sotsiaaldemokraate, kahes riigis korraga kohtu all olnud. Hurraa! Puhtad nagu prillikivi! Otsige raha, otsige raha, maa alt või maa pealt! Küll pärast puhtaks pestakse kõiki. Kõik on puhas nagu prillikivi. Nii võetaksegi võimu Eesti Vabariigis. Kõik on puhtad nagu prillikivid, mustad, valged kilekotid, valged kampsunid. See meenutab kõik 1922. aastal asutatud punaabi ehk MOPR-it, mis pidi olema kommunistlike võrgustike süsteem. Selleks on teil oma abiline. Selleks on teil kodanik Soros, rahvusvaheline suur finantsmahhinaator ja petis, teie suur sõber ja teie rahastaja, teie ideoloogiate rahastaja. Porto Franco, millega valitsus maha võeti, esimeses astmes osutus haledaks mulliks, haledaks läbi kukkunud mulliks.

Vaat, selliste vahenditega valitsetakse Eesti. Selliste meetoditega võeti rahvalt hääl ära, referendumi võimalus võeti neil käest ära. Loomulikult, kas keegi karistada sai, kas mõni ametnik võimult lahkus? Absoluutne vastutamatus, absoluutne R-Hoolduse mentaliteet, absoluutne lati alt läbi jooksmine. Ja see julgustab järgmisi tegema sedasama R-Hooldust, täna, eile, homme ja see kestab edasi, kui me sellele kätt ette ei pane.“