Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Martin Helme: Kaja Kallase ja Reformierakonna õhinapõhine riigivalitsemine lõpeb riigist ilma jäämisega

-
15.12.2023
Martin Helme
© UU

Eesti valitsus otsustas anda järgmise paketi relvaabi Ukrainale, seekord summas 80 miljonit. Sel nädalal rammis koalitsioon riigikogu rahanduskomisjonist põhiseadust ja kodukorraseadust rikkudes 26 miljoni euro summas läbi ka kolm rahaeraldust erinevatele fondidele, mis jutu järgi toetavad Ukrainat. Kokku siis nädalaga üle saja miljoni. Seda ajal, mil kõik meie maksud tõusevad, peretoetusi vähendatakse, lastega perede maksusoodustused kaovad, maakoole pannakse kinni, elektrivarustust ei suudeta päevade ja nädalate kaupa tagada. Sest ei saa kulutada raha, mida ei ole!

Enne valimisi kritiseerisin teravalt valitsust otsuse eest ära anda meie raskerelvad ja laskemoon. Oleme Venemaaga piirnev riik, kes lihtsalt ei tohi endale lubada totaalset relvitustamist. Kaja Kallas, kelle selja taga sel ajal vurasid Stark Logisticsi veokid, süüdistas mind siis putinismis ja Kremlile kasulik olemises. Aga tasub ikka üle küsida, et kui valitsus Eesti kaitsetuks teeb, siis kes seda va Putini asja siin nüüd ajab?

Nüüdne relvade ära andmine on aga veelgi vastutustundetum. Kuna meil väga enam ei ole midagi ära anda – haubitsad on läinud, laskemoon on läinud, pioneerivarustus ehk lõhkeaine on läinud, sõdurivarustus ehk kiivrid ja kuulivestid on läinud – siis seekord antakse ära tankitõrje relvi, mis on meie jalaväe jaoks eluoluline. Millega me neid vene soomukeid siis peatama peaks, kui kaartuld ei saa teha, miinivälju ja pioneeritõkkeid ei saa teha ja nüüd antakse ära ka jalaväe tankitõrjerelvad, mida oli meil niigi alla vajaliku koguse?

Samuti on nüüdseks selgeks saanud, et aasta alguses ära antud relvadele pole mingit asendust tulnud ja selge plaan sellest, millal ja kui suurtes kogustes tuleb, puudub. Kaitseminister Hanno Pevkur korrutab, et meil on kõigi aegade suurim kaitse-eelarve, aga jätab mainimata, et pea pool sellest rahast on ära antud relvade asendamiseks ehk varasemate võimekuste taastamiseks, mitte uute võimekuste loomiseks. Ja “hange” ei tähenda ju veel relvi! See tähendab, et me otsime müüjaid ja püüame jõuda ostu osas kokkuleppele. Pärast edukat hanget tuleb veel oodata tarnet, mis võtab minimaalselt 2-3 aastat. Mida me vahepeal teeme?

Ma mõtlen kõigi nende patriootlike kaitseliitlaste peale, kes on toetanud Kaja Kallast ja Reformierakonda, sest ühele korralikule kaitseliitlasele meeldib kuulda, kui poliitikud ütlevad krõbedaid sõnu Venemaa suunal. Aga needsamad krõbedate sõnade loopijad on mahitanud äri Venemaaga ning riiki lasknud üle 100 000 slaavi immigrandi, kellest 80 protsenti räägivad vene keelt, ilma nende julgeolekutausta kontrollimata. Ja samal ajal pannud need kaitseliitlastelt olukorda, kus nad lähevad lihtsalt paljaste kätega surema vaenlase tuleku korral, sest relvad on ära antud. Nii kriitilises ja ohtlikus olukorras, nagu Eesti praegu on, ei tohi otsuseid langetada hurraloosungite ja emotsionaalse rahulduse põhjal. Õhinapõhine riigivalitsemine lõpeb riigist ilma jäämisega.

Ma soovin tingimata saada valitsuselt selget ülevaadet sellest, mis siis meil praegu reaalselt olemas on riigi kaitsmiseks. Milline on plaan ära antud asjade asendamiseks ja võimekuste taastamiseks? Ja kuidas me maandame riskid lähiaastatel, mil oleme sõna otseses mõttes väga halastamatu vastase armul?

Kaja Kallas ja kogu Reformierakond on totaalselt läbi kukkunud perepoliitikas, energiapoliitikas, majanduspoliitikas, regionaalpoliitikas, immigratsioonipoliitikas, hariduses. Ainus, mis nende mainet ja toetust hoidis, oli kõvade pooside võtmine Venemaa ja Ukraina teemal. Nüüd on selge, et ka Ukraina-poliitikas on Kaja Kallas ja Reformierakond osutunud läbikukkunuks ning see ohustab otseselt meie rahva ja riigi tulevikku. Viimane aeg on see valitsus ametist tagandada!

Martin Helme
EKRE esimees