Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Ungari kasutab oma EL-i ühislaenuosa kättesaamiseks samat taktikat, mis Brüssel tema vastu

-
15.12.2023
Ungarit juhivad asjalikud inimesed: peaminister Viktor Orban, president Katalin Novak ja endine justiitsminister, praegune rahvasaadik Judit Varga.
© FB

Brüsseli-meelne meedia nahutab Ungarit väidetava Ukraina-vastasuse pärast, kuid meeldigu see või mitte, Budapest seob veto paketile sellega, et Euroopa Komisjon vabastaks ise veto alt Ungarile kuuluva osa Euroopa Liidu ühislaenust. Mis puutub nn “õigusriigi” põhjendusse Ungari vastu, siis peamine põhjus on see, et vasakule ära kaldunud Brüsseli bürokraatia surub konservatiivsele Ungarile peale omi “uusväärtusi”, mida too pole nõus “nuga-kõril” heaks kiitma.

Peaminister Viktor Orbán nõudis reedel, et Euroopa Liit laseks vabaks kogu Ungarile mõeldud miljarditesse eurodesse ulatuva toetuse, enne kui hakkab kaaluma Ukraina abipaketi vetost loobumist.

Orbán blokeeris reedel 50 miljardi euro suuruse EL-i abi Ukrainale, mis on osa ühenduse eelarvekavast. Enamik EL-i liidreid soovis, et tippkohtumine saadaks Ukrainale solidaarsussõnumi, kuid ühendus peab oma otsused vastu võtma ühehääleslt või vähemalt ei tohi ükski riik vastu hääletada.

Kriitikud süüdistavad Orbáni väljapressimises, et saada Brüsselilt kätte miljardid eurod, mis on vaidlustes Ungari õigusriigi olukorra üle külmutatud. Samas pressib ka Brüssel Ungarilt välja oma väärtustest loobumist.

Kolmapäeval nõustus Euroopa Komisjon viimase hetke järeleandmisena vabastama sellest 10 miljardit. Ungaril on aga saada veel 21 miljardit eurot, mille vastu oodatakse Budapestilt kindlaid reforme.

“Ma olen alati öelnud, et kui keegi tahab muuta eelarveseadust, ja seda tahetakse mitmel põhjusel, siis on see Ungari jaoks suurepärane võimalus teha selgeks, et ta peab saama, mida väärib. Mitte pool ega veerand, vaid kõik,” ütles Orbán. “Me tahame, et meid koheldaks õiglaselt ja nüüd on hea võimalus seda tõestada,” lisas ta.

Ungarit võib hukka mõista või mitte, aga tema tegevus on loogiline, sest kui riik jäetakse talle kuuluvast rahast ilma, siis ei maksa talt oodata ka nõustumist teistes küsimustes. Meedia jätab arvestamata variandi, et ka Brüssel peaks järele andma ja mitte seostama koroonataasterahastut oma ideoloogiaga. (AFP-BNS-UU)