Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Poola uus “läänemeelne” valitsus osutus Kremli-meelseks, peatades Venemaa võimaliku kuriteo uurimise

-
15.12.2023
Eurokraat Tusk tahab Poola Brüsseli vasalliks muuta, kuid ripsutab tiiba ka venelastega.
© Scanpix

Väidetavalt on poolakatel vähemalt kaks asja, mida nad venelastele kunagi ei andesta: Katõni massimõrv Poola ohvitseride kallal Teise maailmasõja päevil ning Poola presidenti hukkumine Smolenski lähedal 2010. aastal. Poolakad kahtlustasid, et see viimane on Vene eriteenistuste kätetöö.

Nüüd Poolas võimule saanud liberaalne Donald Tuski valitsus lõpetas täna selle kuriteo uurimise. BNS vahendab: “Poola kaitseminister Władysław Kosiniak-Kamysz otsustas reedel saata laiali komisjoni, mis tegeles 2010. aastal Smolenski lähedal Poola presidendi reisilennuki allakukkumise uurimisega, edastas Raadio RMF.

“Komisjoni liikmetelt on tänasest alates võetud kõik selle tööga seotud volitused ja load. Komisjon likvideeritakse, selle töötajad peavad 18. detsembriks üle andma kogu tööks kasutatud dokumentatsiooni, seadmed ja kinnisvara,” tsiteeris raadiojaam kaitseministeeriumi esindaja Janusz Sejmej sõnu. Raadio RMF märgib, et “lähiajal luuakse rühm, kes analüüsib selle komisjoni tegevust.” Komisjoni asutas 4. veebruaril 2016 tollane Poola kaitseminister Antoni Macirewic.

Vikipeedia: “Smolenski lennuõnnetus oli Poola õhuväe lennukiga Tupolev Tu-154M (PLF 101) toimunud õnnetus 10. aprillil 2010 Venemaal Smolenski endise sõjaväelennuvälja lähedal, 4 km kaugusel Smolenski kesklinnast.

Lennukis oli 85-liikmeline Poola delegatsioon, kes oli teel mälestama 70 aasta möödumist Katõni massimõrvast. Poola presidenti Lech Kaczyńskit ja paljusid kõrgeid riigitegelasi Venemaale viinud lennuk kukkus maandumisel lennuväljale jõudmata alla ja süttis põlema, 96 reisijat ja meeskonnaliiget said surma.”

Juba on avaldatud arvamust, et tegu võib olla uue Donald Tuski valitsuse kättemaksuga võimult tõugatud Õiguse ja Õigluse Partei (PiS) juhile Jarosław Kaczyńskile, kes on tollal hukkunud presidendi vend. Uut peaministrit Tuski tuntakse kättemaksuhimulise poliitikuna.

Donald Tusk on juba teatanud, et vahetab välja kõik jõustruktuuride juhid.

Interfax-BNS – Poola uus peaminister Donald Tusk tegi ettepaneku vabastada ametist kõkide Poola eriteenistuste juhid, edastas kolmapäeval ringhääling.

“Seimi eriteenistuste eest vastutav komisjon võttis valitsusjuhi ettepaneku vallandada riigi kõigi viie eriteenistuse juhid teadmiseks. Sellele ettepanekule anti soodne vastus,” teatas Radio Zet, viidates komisjoni juhile Michał Gramatykale.

Jutt on luureteenistuse, sisejulgeolekuameti, korruptsioonitõrjebüroo, sõjaväeluure ja vastuluureteenistuse juhtidest, märkis Radio Zet.

Seimikomisjoni otsuse jõustumiseks on nüüd vaja nii luureteenistuste töö eest vastutava valitsuskolleegiumi kui ka president Andrzej Duda otsust.

Uued Uudised