Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Satiir reaalsuses: Eesti elektrivarustatus töötab vahelduvvoolu põhimõttel – kord on, kord ei ole

-
16.12.2023
Tallinnas Järve terviseradade juures on elektriliinideks kaabel, aga mujal Eestis veel nii kaugele jõutud pole. Pilt on illustratiivne.
© UU

Alles oli Eesti elektrisüsteem käpuli sügistormi tõttu, siis sügava lume pärast ja nüüd kirjutab BNS: “Päästeamet hoiatab muutuvate ilmaoludega kaasnevate elektrikatkestuste eest, sest laupäeval hakkab õhutemperatuur tõusma, sajab jäävihma ning tõuseb ka tuul.” Iga põhjamaine ilmamuutus annab riigile laksu kuklasse.

Kriitikud ütlevad, et Eesti pole firmat, keda oleks rohkem sõimatud kui Eesti Energiat oma allettevõtetega, ja ilmselt see niipea ka ei muutu. Eriti kui peale on tulemas kulukas rohepööre, kus pole midagi kindlat, kõik on alles väljatöötamisel.

Aastaid on olnud nii, et Eesti Energia deklareerib suuri kasumeid, aga just viimastel aastatel ollakse iga ekstreemsema ilmaga kohe põlvili. Üksvahe olid paljudel inimestel võrgutasud kõrgemad kui tarbitud energia hind, kuid liinivõrgud on endiselt väga haavatavad. Rääkimata sellest, kuidas seesama firma lõikas saatuslikult võrgust välja noore pere, kes oli neile võlgu ja kuidas see lõppes…

Ainult Eesti Energiat süüdistatada ei saa, sest ilmselt on ka riik võrgu uuendamiseks mõeldud rahad reformierakondlikult mingiks augutäiteks ära kasutanud. Nagu on alati olnud kütuseaktsiisi tõstmise korral, kui väidetakse, et saadav raha läheb teede korrashoiuks, aga tavaliselt läheb mujale.

Mis saab edasi? Edasi läheb asi aina hullemaks, sest ega raha liinivõrkude uuendamiseks ja korrastamiseks nagunii ei jätku – meil on ju rohepööre. Investeeringud lähevad edaspidi ilmselt päikese- ja tuuleenergeetikasse, energia salvestamisvõimalustesse jne. Kliimavõitlus on väga kallis, alternatiivid kulukad, üleminekud raha röövivad – liinivõrkudele seda vajalikul määral ei jätku tõenäoliselt edaspidigi.

Eesti Energia on kahtlemata midagi ära teinud, aga kaugeltki mitte piisavalt – 32 taasiseseisvusaasta jooksul peaks elektrivarustus olema märgatavalt parem, kuid see tundub üha kehvemaks muutuvat. Sest valitsus on energeetika suunanud sellisele teele, kus kõik saabki ainult kallimaks minna – oma odav põlevkivienergeetika on väljasuretamisel, asemele pakutakse ainult kalleid ja ebakindlaid alternatiive.

Kui EKRE oli valitsuses, siis oli suund sellele, et elekter oleks kättesaadavam ja kindlasti kodumaine. Reformierakonna poliitikaga on saabunud külm ja pimedus ning börsihinnad koos esimese tormiga katkevate ühendustega.

Uued Uudised