Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Õpetajad ja näitlejad: tahame palka juurde! Kaja Kallas: millises kibestunud ja vihkavas maailmas teie küll elate?

-
18.12.2023
Vene-minister?
© UU

Eestis kurdavad praktiliselt kõik selle üle, kuivõrd raskeks on Kaja Kallas ja Reformierakond siinse elu muutnud. Alljärgnevalt on satiirilises vormis kirjeldatud õpetajate ja näitlejate süüdistused ja Kaja Kallase vastus neile.

“2019.–2022. aastani kasvas igal aastal töölt lahkujate määr rohkem kui 30 protsenti. Häirekellad võiks kõlama panna see, et neist ligi 80 protsenti olid parimas tööeas õpetajad – ei mindud mitte pensionile, vaid lihtsalt ära. Aga ka pensionile lähevad aina rohkemad, sest enamik Eesti õpetajaid on juba täna üle 50 aasta vanad ja iga neljas-viies üle 60 aasta vana. On elementaarne, et õpetaja palk on teiste kõrgharidusega töötajatega võrdne. Täna on see Eestis aga 25 protsenti madalam. Koolijuhtidel ei linnas ega maal ei ole lihtsalt piisavalt ressursse, et kvalifitseeritud õpetajaid tööl hoida. Praegu saab koolijuht ääri-veeri kompenseerida klassijuhatamist, õpetajatele langenud lisakohustusi ning muud hädavajalikku, aga ligilähedaseltki pole raha, et vähendada õpetajate ületöötamist ja läbipõlemist või investeerida õppekvaliteeti. Ka kaasavat haridust ja eestikeelsele haridusele üleminekut ähvardab õpetajate puudusel läbikukkumine,” seisab koolijuhtide avalikus pöördumises.

Näitlejate liit annab Eesti Päevalehe nädalalõpulisas LP teada, et „kui olukord ei parane, peame kaaluma streikimist“. Näitlejad kurdavad, et peavad rügama puhkepäevadeta, et tagada endale majanduslik turvatunne ja palgast ei piisa enam toiduostmisekski. „Vabakutselised loovisikud ei istu Stenbocki maja ees, käsi välja sirutatud, ega kerja raha,“ rääkis Liisa Pulk. „Kui Toompeal kõlavad loosungid, et „pidu ja üle jõu elamine peab lõppema“, siis tekib minul alati see küsimus, kes need inimesed on, kes üle jõu elavad,“ lisab Taavi Teplenkov. „Kui olukord ei parane, siis peame tõsiselt kaaluma ka streigi võimalust,“ hindab Eesti Näitlejate Liidu juhatuse esimees Tõnn Lamp.

Neile vastab peaminister Kaja Kallas.

“Teie kõnedes oli küll nii palju kibedust, et ma tunnen teile kaasa. Elu on ilus ja inimesed on tegelikult toredad. /…/ Ma ei tea, millises kibestunud maailmas teie küll elate, mina elan ilusas ja sõbralikus Eestis. /…/ Eestis on väga paljud näitajad läinud paremaks, kas või näiteks innovatsioon. Me oleme globaalses innovatsiooni[pingereas] tõusnud kõrgemale kohale, 16. kohale. /…/ Need on vajalikud sammud selleks, et Eesti kestaks ja et meil oleks ka tulevikus head teenused, mida me riigina pakume, et me saaksime, et Eesti igas paigas oleks võimalikult hea elada. /…/ Ma toon sellise näite. Ka meil valitsuses on olnud ministeeriumid ettepanekuga, et paneme need kuluread kokku ja paneme sinna ühe kirje, et see on näiteks … Noh, ma mõtlen, Hannol oli just siin mingi asi. Sa too mulle see näide, ütle mulle see üks näide sellest, kuidas … Mul praegu lihtsalt ei tule meelde. Ühesõnaga, et me paneme neli erinevat kirjet ühe alla selle pärast, et seal on väga palju erinevaid tegevusi. /…/ Ja EKRE valitsus jättis meile raske pärandi, millega me peame siiani tegelema.” (Väljavõtted Riigikogu infotunni stenogrammidest.)

Kaja Kallas on nii vastanud EKRE saadikute küsimustele maksu- ja hinnatõusude ning rahva vaesumise kohta ning sisuliselt vastab ta samamoodi ka õpetajatele ja näitlejatele, kes muretsevad enda hakkamasaamise pärast.