Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Jaak Valge: koalitsioon summutab tõenäoliselt ka teise Kaja Kallase tagasiastumise rahvaalgatuse komisjonis

-
18.12.2023
Rahva nõue.
© UU

Eestis on juba kaks Kaja Kallase tagasiastumise nõudega rahvaalgatust saanud ligi 30 000 allkirja, kui võimukoalitsioon pühib need tõenäoliselt vaiba alla.

Riigikogu põhiseaduskomisjoni aseesimees Jaak Valge on veendunud, et ligi 30 000 kogutud allkirja alusel algatatav peaminister Kaja Kallase tagasiastumise arutelu ei jõua riigikogu suurde saali, sest koalitsioon summutab selle enne komisjonis.

Seaduse järgi on riigikogu kohustatud arutama kollektiivset pöördumist, millele on kogutud vähemalt 1000 Eesti kodaniku toetusallkiri. „See tähendab, et esimesena arutab seda põhiseaduskomisjon, kus otsustatakse, mida algatusega edasi teha. Valitsuskoalitsioon on huvitatud selle kiiremast summutamisest. See tähendab, et algatust saali ei lubatagi. Komisjonis lubatakse algatuse esindajal mõneteistkümne minuti jooksul algatust tutvustada, küsitakse paar küsimust ja nii jääbki,” ütles Valge BNS-ile.

Jaak Valge sõnul toimus samamoodi eelmise algatusega, kus nõuti samuti Kaja Kallase tagasiastumist ja kuhu oli kogutud 28 000 allkirja. „Leiame, et see protsess ei ole asjakohane, riigikogu kodu- ja töökorda tuleks muuta ning nii suure allkirjade arvuga pöördumist tuleks arutada täiskogus. Põhimõtteliseks muudatuseks oleks muidugi põhiseaduse muutmine, et kodanikud saaksid algatada referendumeid,” lausus Valge.

Ta lubas, et Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) toetab Kaja Kallase tagasiastumist, kuid selle petitsiooni puhul saab seda teha ainult komisjonis tehes ettepaneku, et seda peaks arutama täiskogu. „Suure tõenäosusega jääme komisjonis vähemusse, kuna komisjonis on valitsuskoalitsiooni ülekaal,” lisas Valge.

Keskerakonna algatatud kollektiivsele pöördumisele peaminister Kaja Kallase tagasiastumiseks andis ligi 30 000 inimest allkirja ning teisipäeval annab Keskerakond need üle riigikogu esimehele Lauri Hussarile.