Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Jordaania ja Utah` projektidesse läksid miljonid, aga Eesti liinivõrk jäi ilmastikukindlaks tegemata

-
19.12.2023
Omad elektriliinid kiratsevad, aga see-eest saime Utah`s ja Jordaanias ära käia. Pilt on illustratiivne.
© Uued Uudised

Ajal, mil iga torm või tuisk matab osa Eestimaast pimedusse, põhjendavad asjaosalised Eesti Energia mannetust sellega, et liinivõrgustik ei ole ilmastikukindel. Võib-olla oleks lood paremad, kui Reformierakonna valitsused poleks paigutanud riigi rahasid mitte Eesti Energia nn Utah` ja Jordaania projektidesse, vaid oma liinivõrkudesse.

Mõlemad projektid on nüüdseks minevik: Utah` oma jooksis kokku, Jordaania oma oli väidetavalt edukas, kuid näib, et raha jäigi araablastele ja teistele asjaosalistele.

Eesti Ekspress kirjutas tänavu 13. septembril: “Eesti Energia kümme aastat ja kümneid miljoneid neelanud põlevkiviprojekt Utah osariigis sai tõsise löögi. Ameerika äri siiski kinni ei panda, vaid uuritakse uusi võimalusi. Näiteks taastuvenergia tootmist. /…/ Eesti Energia kohalik tütarfirma Enefit American Oil andis nimelt ametivõimudele teada, et loobub enda arenduslubadest Utah riigimaal. Kohalikud keskkonnakaitsjad rõkkasid seepeale rõõmust.”

Jordaania projekti kohta leiab guugeldades viimased põhjalikumad andmed 2017. aastast, üks viide on ka 2019. aastast, üldiselt aga sellestki enam ei räägita, eriti kliimahüsteeria aegadel.

Äripäev kirjutas 20. märtsil 2017: “Eesti Energia paigutab Jordaania põlevkiviäri osaluse müügist teenitud 52,5 miljonit dollarit tagasi elektrijaama ehitusse, alles jäävalt 10protsendiliselt osaluselt ootab riigifirma tugevat tootlust. Eesti Energial säilib 2,1 miljardi USA dollari suuruses Jordaania põlevkivielektrijaama projektis 10protsendiline osalus. Projekti rahastavad 1,58 miljardi dollari ulatuses Hiina suurpangad, ent kuni 528 miljonit dollarit tuleb omakapitalist. See tähendab, et Eesti Energia peab aastatel 2017–2020 jaama rajamiseks panustama 52,5 miljonit dollarit.”

Kuna Jordaania projektist enam ei räägita, on seegi ilmselt hääbunud. Kahte projekti paigutati meeletud rahad, kuid tulu eriti ei tulnud – samas jäid omad liinivõrgud korda tegemata. Kui küsida “Kes tegi?”, siis vastus on ikka: “Reformierakond tegi!”

Lõpetuseks aga nali Delfi vahendusel: “Nädala lõpus saabub taas tuisk. Elektrilevi: loodame, et esimene lumesadu ja sula kukutasid kõik ohtlikud puud ja oksad.”

Uued Uudised