Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

EAS ja välisministeerium aitasid Venemaaga seotud ärimehi uutele turgudele araabia maades

-
20.12.2023
Putin Araabia Ühendemiraatides
© Scanpix

Eesti diplomaadid ja EAS aitavad luua Lähis-Idas suhteid Eesti ärimeestel, kelle IT-firmad on tegutsenud aastaid Venemaal ning saanud asjaajamiseks volituse ka Venemaa julgeolekuteenistuselt FSB, kirjutab Eesti Ekspress.

Mäletatavasti vilistas Venemaa diktaator Vladimir Putin rahvusvahelisele vahistamismäärusele ning käis 6. detsembril Abu Dhabisse Araabia Ühendemiraatides (AÜE), kus sai kuningliku vastuvõtu osaliseks.

Mõni nädal enne seda tervitasid needsamad Putini-sõbralikud riigid suurejooneliselt ka Eesti äridelegatsiooni, kelle oli sinna organiseerinud EAS ja Eesti välisministeerium.

Selle kohta küsis riigikogu EKRE fraktsiooni liige Anti Poolamets tänasel infotunnil ka küsimuse välisminister Margus Tsahknalt, kes lubas, et see juhtub väärib eritähelepanu ning lükkas süüdistuse ministeeriumi suunal tagasi, kuid võttis vastutuse omaks.

EAS korraldab Abu Dhabisse ja AÜEsse ärireise juba mitu aastat. Paari aastaga on neisse riikidesse ekspordivõimalusi jahtima suunatud kümneid delegatsioone.

EASi ja KredExi ühendasutuse juhatuse liige Liina Maria Lepik selgitas ajalehele, et selliseid reise rahastatakse muu hulgas Euroopa Liidu vahenditest.

Ta tõdes, et kuna Edisoft ei ole Euroopa Liidus sanktsioonide all olevate ettevõtete nimekirjas, siis pole mingit juriidilist alust koostööst keelduda.

Ka majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi pressiesindaja Riina Soobik kinnitas, et Venemaaga seotud ettevõtetele teenuste pakkumisest ja toetuse maksmisest keeldumiseks puudub riigiasutustel õiguslik alus.

 

Loe lähemalt:

https://ekspress.delfi.ee/artikkel/120256386/eas-ja-valisministeerium-edendavad-venemaaga-seotud-arimeeste-arihuve-araabia-maades

 

Kuid juba kaks kuud tagasi tuli, et kohe-kohe minnakse AÜEssse. Haridusminister Kristina Kallas (Eesti200) käis seal Eesti firmasid promomas ja suhteid silumas.

„Kutse nii mõjukale konverentsil nagu GITEX näitab veelkord, et tänu Eesti hariduse eduloole oodatakse meid suurte ja mõjukate sekka. Kasutan kindlasti seda võimalust, et müüa meie ettevõtteid, Eesti haridust ning teadust,” rääkis minister Kristina Kallas sündmuse veerel.

Samal päeval on ministril kavas kohtumine AÜE tehisintellekti riigiministri H.E. Omar Sultan Al Olamaga.

Veel osales minister kahe riigi vahelise Business Councili kohtumisel ning külastas Sharjah Ülikooli, et leida koostöövõimalusi Tallinna ja Tartu Ülikoolidele.

 

Vaata siit:

https://www.hm.ee/uudised/minister-kristina-kallas-raagib-eesti-hariduse-eduloost-maailma-suurimal