Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Poola uus liberaalne valitsus teeb kirvetööd: riiklikud institutsioonid allutatakse kibekiirelt Brüsseli diktaadile. Poolakad tõusevad protestile

-
21.12.2023
Poolakad protestivad meediavabaduse piiramise vastu Donald Tuski valitsuse poolt.
© Scanpix

Poola uus eurokraatlik valitsus eesotsas endise Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tuskiga on asunud kibekiirelt läbi viima puhastustööd riigimeedias ja teistes institutsioonides. Teisipäevast alates valitseb Poola rahvusringhäälingu TVP hoonetes kaos ja toimuvad protestiaktsioonid konservatiivsete telejuhtide vallandamise vastu. Protesti veavad endise valitsuspartei, konservatiivse PiS-i juhtliikmed, teiste seas PiS-i esimees Jarosław Kaczyński. Ka hoonete juurde on kogunenud hulgaliselt protestijaid.

Teisipäeval teatati TVP juhtide vallandamisest, põhjuseks nende väidetavalt lähedased sidemed PiS-iga. Selle tulemusel on ringhäälingu uudistekanalite töö piiratud. Võib vaid ette kujutada libaliberaalide taevani ulatuvat kisa, kui sarnaste sammudega saaks hakkama mõni konservatiivne valitsus.

Kolmapäeva hommikul teravnes juba niigi keeruline olukord veelgi, sest mitmeid PiS-i juhtfiguure, ka endist peaministrit Mateusz Morawieckit, nähti sisenemas TVP Varssavi kesklinna hoonesse, eesmärgiga okupeerida hoone ja takistada Poola meediavabaduse allutamist Euroopa Liidu vasakliberaalsele diktaadile. Väidetavalt viibib hoones ka politsei. Kaczyński selgitas, et tema ja ta kolleegid tegutsevad meediavabaduse kaitsel.

TVP üleriiklik mõju on PiS-i jaoks üliolulise tähtsusega, kuna paljud erakanalid on oma toetuses tugevalt kaldu Tuski ja teiste progressimeelsete poole.

Poznani ülikooli professor, ajaloolane ja filosoof David Engels kirjutas sotsiaalmeediakanalil X: „Politsei on okupeerinud TVP hoone, administratsioon on vallandatud, ülekanded ja saated toore jõuga peatatud. Niisugune näebki välja meediavabadus ja õigusriik uue valitsuse all. Poola on tõepoolest tagasi EL-i lõa otsas.“

Hollandit esindav europarlamendi saadik Rob Roos lisas: „Samal ajal käib Poolas „pluralismi“ juurutamine. Sobimatud arvamused ja meedia vaigistatakse @donaldtusk’i valitsuse poolt raudse rusikaga. Just täpselt seda Euroopa Komisjon näha tahtiski. Pluralism on hea ainult siis, kui see töötab veelgi integreerituma liidu nimel.“

Viimaste üldvalimiste eel tuli PiS-il pista rinda äärmiselt kallutatud meediakajastustega, kuna Sorose võrgustiku juhitud konsortsium ostis ära Poola ühe mõjukaima ajalehe, mis tõi kaasa avaliku arvamuse kiire muutumise ja pöördumise konservatiivide vastu.

Kaheksa valitsuses oldud aasta jooksul oli PiS-il pidevaid lahkarvamusi Euroopa Liidu progressiivsete jõududega. Varssavi vastu käivitati laimukampaaniaid ja külmutati miljardeid eurosid toetusrahasid. PiS nimetas seda suveräänse riigi vastu suunatud finantsväljapressimiseks.

Euroopa Komisjon on Tuski tõusmist peaministri kohale avalikult tervitanud, samas pelgavad paljud Poola parempoolsed, et nüüd suunavad liberaalid Poola kiirendatud korras nii-öelda progressiivsuse rajale.

Allikas: The European Conservative