Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee
 

Estonian Cell on valulävele ohtlikult lähedal, valitsuse jätab see külmaks

-
22.12.2023
Estonian Cell
© Estonian Cell

Energiakriis ja kiire hinnatõus on viinud Estonian Celli lõppeval aastal suurde kahjumisse, valitsusest aga abi ei ole. Selle aasta lõpetab Kundas tegutsev tööstus 13-14 miljoni euro suuruse miinusega. Nii suure miinusega äril pikka tulevikku ei ole.

„Meie probleemid algasid 2022. aasta augustis kui järsult kerkinud energiahindade toel puidu hind raketina taevasse tõusis,“ rääkis Estonian Celli juhatuse liige Siiri Lahe Äripäeva raadios.

„Käesolev aasta on olnud ekstreemselt raske. Kui tavaliselt üritatakse kasumit maksimeerida, siis meil on olnud valusalt vastupidine tegevus ehk oleme terve selle aasta tegelenud kahjumi minimeerimiseks,“ lausus Lahe.

Küsimusele, kui kaua on ettevõtte omanik valmis kahjumiga töötamist kannatama ja kas võib juhtuda, et tootmine viiakse üle samale omanikule kuuluvatesse Austria või Saksamaa tehastesse, vastas Lahe, et ta ei saa otseselt omaniku seisukohta kommenteerida. „Tunne on, et oleme sellele valuläve ületamisele ohtlikult lähedal,“ märkis ta.

Lahe sõnul on iga omaniku ootus asukohariigile, et oleks stabiilne ettearvatav konkurentsivõimeline keskkonda. „Jätkame koputamist Eesti valitsuse uksele, et selgitada, kui olulised on meie tänast tegevust halvavad energiamaksud,“ rääkis Lahe.

Estonian Cellile valmistavad valu kõrge võrgutasu ja taastuvenergia tasu. Lahe sõnul maksavad nemad Eestis nimetatud tasudeks igal aastal mitu miljonit eurot rohkem võrreldes konkurentidega teistest Euroopa Liidu riikidest.

Samas on Euroopa Liit loonud reeglistiku, mis võimaldab neid tasusid vähendada, et kõrgelt automatiseeritud energiamahukas tööstus Euroopast ära ei koliks. Eestis pole aga poliitikud olnud nõus neid tasusid alandama, selgitas Lahe.

Teine probleem on seotud sellega, et kui ettevõte ei tegutse Ida-Virumaal, siis ei laiene ka ükski toetusskeem, mis aitab teha rohepööret ja süsiniku intensiivsust vähendada. Samas jagatakse Lahe sõnul rohepöörde toetamiseks Euroopas miljardeid eurosid ja lähtutakse põhimõttest, et kedagi ei jäeta maha. Paarkümmend kilomeetrit Ida-Virumaa piirist tegutsev Estonian Cell aga nendest meetmetest osa ei saa, sest asub n-ö vales maakonnas.

Lahe lisas, et kui ta kohtub sel teemal riigiametnikega, siis nad vangutavad uskumatult pead ja ühekaupa tunduvad kõik ministrid justkui toredad inimesed, aga seni pole Estonian Cell oma murede leevendamiseks poliitikutelt abi saanud. „Näiteks meie omanike selle aasta oktoobri alguses saadetud murekiri peaministrile on seniajani vastuseta,“ tõi Lahe näite.