Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Hiina hoiatas Ameerikat, et võtab Taivani mistahes moel omale

-
22.12.2023
Xi Jinping
© Scanpix

Novembris toimunud Aasia ja Vaikse ookeani majanduskoostöö foorumi (APEC) kohumisel hoiatas Hiina kommunistlik juht Xi Jinping president Joe Bidenit Taiwani peatse liitmise eest Mandri-Hiinaga. Ehkki kohtumise üheks oluliseks eesmärgiks oli pingete leevendamine USA ja Hiina vahel, kasutas Xi ära praegust olukorda, mil Ameerikat juhib väga nõrk president ja teatas oma Kagu-Aasia plaanide läbisurumisest.

Kohtumise raportitest selgub, et Xi teatas Bidenile üsna otsekoheselt, kuidas ta eelistaks võtta Taiwani ära rahumeelselt, aga vajadusel on Hiina valmis kasutama ka sõjalist jõudu. Xi teatas ühtlasi, et USA sõjaväe ja luure andmed, nagu plaaniks Hiina astuda samme Taiwani liitmiseks Mandri-Hiinaga 2025. ja 2027. aasta vahel, ei vasta tõele ja et Xi valitsusel ei ole paigas täpset ajalist raamistikku Taiwani ühendamiseks Hiinaga kas siis diplomaatilisel teel või jõuga.

Enne APECi kohtumist nõudsid Hiina ametnikud Bidenilt Taiwani rahumeelse ühendamise tunnustamist. Bideni administratsioon lükkas ultimaatumi tagasi.

Hiina kommunistliku valitsuse ähvardused Taiwani liitmisest Mandri-Hiinaga tulevad väga ohtlikul ajal. Uue aasta 13. jaanuaril toimuvad Taiwanis üldvalimised, mille käigus valitakse riigile uus president. Praeguse Taiwani presidendi ja Demokraatliku Progressiivse Partei (DPP) juhi Tsai Ing-weni ametiaeg on piiratud ja DPP presidendikandidaat on praegune asepresident Lai Ching-te.

Lai konkurentideks on Guomindangi (KMT) kandidaat Hou Yu-ih ning Taiwani Rahvapartei (TPP) kandidaat Ko Wen-je.

Välisvaatlejate arvamusel võib DPP kandidaadi võit tuua kaasa Hiina ja Taiwani vaheliste pingete eskaleerumise, kuna tegemist on Pekingi kommunistide silmis kõige vähem soositud parteiga. Mandri-Hiinat poliitikat toetab kõige enam KMT kandidaat, kelle valituks osutumise korral võib ilmselt oodata suhete soojenemist kommunistidega.

Allikas: The National Pulse