Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee
 

Mart Helme:  tarvis on keskenduda eesti rahva heaolu tagamisele, mitte maailma päästmisele hullumeelse rohepöörde abil

-
27.12.2023
Mart Helme

Postimees vaatas tagasi 2023. poliitika-aastale ning selgitas erakondade esindajate kaasabil, millised olid lõppeva aasta olulisemad ja meeldejäävamad sündmused ning kuidas nad hindavad iseenda õnnestumisi. Vastab EKRE aseesimees Mart Helme.

Millised olid teie meelest poliitika-aasta olulisemad ja meeldejäävamad sündmused maailmas? Palun koostage esiviisik.

  1. Hamasi rünnak Iisraeli vastu ja Iisraeli alustatud sõjategevus Gazas. Potentsiaalselt on see ohtlikum kui sõda Ukrainas.
  2. Ukraina vastupealetungi ebaõnnestumine ja initsiatiivi minek Vene poolele.
  3. Sisemine lõhestatus USAs, millel on potentsiaali presidendivalimiste kontekstis üle kasvada kodusõjaks.
  4. Soome (ja Rootsi) liitumine NATOga. Sõltuvalt laiemast kontekstist (USA hõivatus mujal või paralüüs sisepoliitilistel põhjustel) võib see meie julgeoleku parandamise asemel osutuda Venemaa järgmise agressiooni piirkonnaks.
  5. BRICSi koostöö aktiviseerumine ja laienemine ning maailma geopoliitilise keskpunkti liikumine Aasiasse.

 

Millised olid teie meelest poliitika-aasta olulisemad ja meeldejäävamad sündmused Eestis? Palun koostage esiviisik.

 

  1. Reformierakonna valelik valimiskampaania ja valimistulemuste võimalik võltsimine, kuna ei valimisteenistus ega riigikohus andnud sisuliselt võimalust e-hääletuse logide jne materjalidega tutvuda ning surmasid EKRE-poolsed taotlused omavahelise tähtaegade umbejooksmise mänguga.
  2. Slava Ukraini ja Lehtme skandaal, mis on praeguseks ilmselgelt kalevi alla lükatud. Eriti häbiväärne on asjaolu, et võimaliku pettuse kohta oli info olemas juba enne valimisi, aga seda hoiti teadlikult kinni, et mitte kahjustada liberaalse frondi edu valimistel.
  3. Kaja Kallase idavedude skandaal ja vassimised abikaasale laenu andmise asjaolude kohta. Sisuliselt loodi sellega seoses pretsedent, et nn poliitilise vastutuse võtmine pärast Kaja Kallase ametisse jäämist pole vajalik ka ükskõik kelle teise puhul.
  4. Metsküla kooli küsimus kui näide valitsuse hoolimatusest, olematust regionaalpoliitikast ja kohaliku omavalitsuse rahvavaenulikkusest.
  5. Abieluvõrdsuseks nimetatava ja traditsioonilise abielu mõistet rüvetava seaduse läbisurumine riigikogus ja riigikogu juhatuse töö- ja kodukorra süstemaatiline rikkumine.

Mis läks teie tegevuses sellel aastal eriti hästi?

Hästi läks järjest enam legitiimsust kaotava peaministri ja liberaalse koalitsiooni töö takistamine obstruktsiooni abil, Reformierakonna ja Eesti 200 toetuspinna nõrgendamine ja eelduste loomine valitsuse vahetumiseks, aga võib-olla ka erakorraliste valimiste esilekutsumiseks.

Millised on Eesti poliitikaelu lahendamata küsimused ja probleemid, mis lükkuvad järgmisesse aastasse?

Lahendamata küsimusteks on avalikkuse toetuse kaotanud ning destruktiivset majandus- ja sotsiaalpoliitikat ajavate poliitiliste jõudude võimult kõrvaldamine, proaktiivse majanduspoliitika (sisaldab maksutõusude tühistamist) algatamine, vihakõneseaduse ja kõigi muude diktatuurihõnguliste seaduseelnõude päevakorrast eemaldamine. Tarvis on keskenduda eesti rahva heaolu tagamisele, mitte maailma päästmisele hullumeelse rohepöörde abil.

 

Allikas: Postimees