Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Soome langetab õlle- ja kütuseaktsiisi ning vähendab automaksu

-
28.12.2023
Helsingi jõulutuledes
© Scanpix

Uudiste portaal Yle tegi ülevaate olulisematest uuel aastal kehtima hakkavatest hüvitistest ja maksumuudatusest, mis suurendavad, aga ka vähendavad Soomes elavate ja töötavate isikute pangakontot. Siin mõned näited.

Osadel elanikel väheneb tulumaks. Maksustamist vähendatakse kõigis tulukategooriates, kuid enim kõrge sissetulekuga inimeste puhul. Riigi tulumaksu skaalasse tuleb uus tippaste (aastatulu 150 000 eurot), mille maksumäär on madalam kui 44 protsenti. See tähendab, et 85 800–150 000 eurot aastasissetulekuid maksustatakse vähem.

Lasterikaste perede lastetoetusi tõstetakse.

Pere neljanda lapse eest makstav lapsetoetus tõuseb 10 euro võrra 173 euroni kuus. Viienda ja iga järgmise lapse eest makstakse 192 eurot kuus. Üksikvanemate toetus tõuseb viie euro võrra 73 euroni kuus. Eraarstiabi eest saab hüvitist senisest rohkem. 2024. aastal hüvitatakse eraperearsti- ja eriarsti visiidi eest 30 eurot ning kaugvastuvõtu eest 25 eurot. Varem oli hüvitis 8 eurot. Samuti tõuseb 30 euroni erahambaarsti põhiuuringu hüvitis. Eraarstivisiitide hüvitiste tõstmisega soovib valitsus lühendada ravijärjekordi eelkõige esmatasandi arstiabis.

Vähendatakse ligikaudu 1,8 miljoni auto maksustamist. Sõiduki põhimaksu langetatakse keskmise ja kõrge heitgaasiga autodel ning vanimatel autodel, mille kohta puuduvad heitkoguste mõõtmise andmed. Sõidukimaks väheneb keskmiselt umbes 28 euro võrra aastas.

Vedelkütuste aktsiis langeb. Allahindlused on veidi alla nelja sendi liitri kohta.

Õlleaktsiis langeb ligikaudu 4,9 protsenti. Alla 3,5 mahuprotsendilise alkoholisisaldusega õlleaktsiisi ei alandata. Üle 5,5-protsendise kontsentratsiooniga veinide ja muude kääritatud jookide alkoholimaks aga tõuseb järgmise aasta algusest keskmiselt 8,3 protsenti.

 

Allikas: Maaleht