Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Ukraina välisminister: Euroopa ei oska sõdida

-
29.12.2023
Ukraina välisminister Dmõtro Kuleba.
© Scanpix

Ukraina välisministri Dmõtro Kuleba sõnul ei oska Euroopa sõdida, sest näiteks relvade ja laskemoona tootmine pole majanduslikult atraktiivne sektor.

“Kahjuks kulutavad meie sõbrad liiga palju aega sellele, et mõelda, kuidas ja millal nad suurendavad relvade ja laskemoona tootmist,” lausus ta neljapäeval väljaandele The Kyiv Independent.

Venemaa seevastu on ministri sõnul suutnud oma majanduse vormida sõjamajandusele sobivaks. Kuleba sõnul soodustab seda asjaolu, et relvatööstust kontrollib tugevalt autoritaarne Kreml.

Kyiv Independent andmeil on Venemaa eraldanud sõjategevuseks ka umbes 35 protsenti oma eelarvest, lisaks on ta soetanud muu hulgas relvi ja laskemoona oma liitlastelt. Valgevene, Iraan ja Põhja-Korea on ründesõja jaoks tarninud näiteks droone ja suurtükiväe moona.

Kuigi Euroopal on tehnoloogia vallas Venemaaga võrreldes eelis, ei ole Kuleba sõnul õnnestunud oma relvade ja muu varustuse tootmisvõimsust piisavalt kasvatada. Selle põhjustena toob välisminister muu hulgas välja lääneriikide kalduvuse protektsionismile ja riikidevahelised erimeelsused.

“Olen ​​rohkem mures kaitsetööstuse arengu kui uute relvade saabumise pärast,” ütleb Kuleba.

Lahendusena lääne erimeelsustele pakub Kuleba Euroopa Liidu, USA ja teiste sarnaselt mõtlevate riikide relvatööstuste koordineerimist kuni teatud piirini. Eesmärk oleks, et tootjad toimiksid enam-vähem ühtse süsteemina.

Kui Ukraina peaks Venemaale kaotama, plaanib president Vladimir Putin Kuleba sõnul järgmisena ohustada teiste Euroopa riikide julgeolekut.

“Kui keegi usub, et Putin ei julge Ukraina alistamise korral NATO riiki rünnata, on ta kas naiivne või järgib Venemaa huve.

The Kyiv Independent andmetel on Kuleba juhitav ministeerium olnud muu hulgas tugevalt seotud hävitajate F-16 jõudmisega Ukrainasse. Ministri sõnul on kõnealused hävitajad “teel” ning pilootide väljaõpe on sujunud hästi.

Ukraina strateegilise kommunikatsiooni ja infoturbe keskuse (Spravdi) Telegramis avaldatud teate kohaselt võivad F-16-d olla lahingutegevuses juba järgmisel kevadel. Spravdi teatel on Suurbritannia lõpetanud Ukraina pilootide väljaõppe ning Lääne hävitajate hankimise protsess Ukrainale on lõpusirgel.

Spravdi eitas propagandana Venemaa väiteid, nagu oleks ta juba hävitanud Ukrainas lennuradadel hävitajaid F-16. (BNS)