Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Argentiina uus president alustas valitsemist põhjalike muudatustega

-
30.12.2023
Argentiina president Javier Milei.
© Scanpix

Argentina uus president Javier Milei astus ametisse veidi vähem kui kolm nädalat tagasi, kuid on juba alustanud terve rea radikaalsete muudatustega.

Milei on lubanud reformida Argentina institutsioone ja seadusandlust, eriti suured reformid ootavad aga ees majandust. Kohe ametisse astumise esimestel päevadel teatas Milei peeso järsust devalveerimisest. Lisaks pani valitsus oksjonile ligi 3,7 miljardi dollari eest riigi võlakirju. Sellega liigub Milei valuutakontrolli ja peesolt USA dollarile ülemineku suunas. Majandusminister Luis Caputo teatas ka tarbijatele suunatud energiatoetuste järsust kärpimisest. Lisaks vähendas Caputo erinevate sotsiaalprogrammide rahastust ja koondas suure hulga hiljuti tööle võetud riigiametnikke.

Kõige suuremat tähelepanu on aga saanud Milei 21. detsembri korraldus, mis koosneb 366 artiklist ja mille eesmärgiks on turgude ümberkorraldamine, konkurentsi soodustamine, valitsuse piiratum sekkumine majandusse ja era- ning avaliku sektori vahelise suhtluse lihtsustamine. Uued regulatsioonid keskenduvad hinnamoonutuste eemaldamisele, hinnakartellide vältimisele ja rahvusvahelise kaubanduse soodustamisele. Samuti avarduvad võimalused välisvaluuta kasutamiseks siseturul, eriti kinnisvaraäris. Muudatuste laiem eesmärk on välisinvesteeringute riiki meelitamine, riigiettevõtete erastamine, piirangute eemaldamine maaostult, välisvaluuta laiem kasutamine ja kaevandussektori kulude vähendamine.

Kriitikud on siiski seadnud küsimuse alla dekreedi õiguspärasuse, väites et sellega ületab president oma volituste piire. Samas ei ole sedalaadi hädapärasuse sildi all vastu võetud korraldused Argentina poliitikas midagi väga uut. Alates 1994. aastast on riigi presidendid võtnud vastu 979 sarnast erikorraldust. Ometigi on praegune opositsioon ähvardanud korralduse tühistada ja osa rahvast on tulnud tänavale meelt avaldama.

Milei oli siiski tagasilöökideks valmistunud. Dekreedi allkirjastamise järgselt kutsus ta kohe kokku kongressi erakorralise istungi ja viis kongressi ette üksteist korralduse eelnõud. Sellega näitas ta, et ei plaani oma poliitika elluviimiseks kasutada sugugi ainult allkirjastatud korraldusi. Samuti on korraldusse ja eelnõudesse lisatud teiste tipp-poliitikute, sh opositsioonipoliitikute, ettepanekuid. Nii loodab Milei leida oma tegemistele tuge ka opositsiooni poolelt.

Eriti suure tähelepanu all on kolme suure ühiskonnagrupi – põllumeeste, nn valgekraedest keskklassi ja ametiühingutesse koondunud tööliste – nõudmiste rahuldamine. Nimetatud kolm gruppi on kõik olnud Argentina rahvarahutuste keskmes. Põllumajandussektor on plaanitavatele muudatustele reageerinud põhimõtteliselt positiivselt, kuid paljud keskklassi kuuluvad argentiinlased pelgavad jääda ilma oma praegustest fikseeritud üüriga korteritest. Ametiühingud omakorda on tõstatanud mitmeid küsimusi seoses tulumaksu ja tööseaduse muudatustega.

Valitsusvastaste protestidega ollakse Argentinas muidugi harjunud. Viimase 30 aasta jooksul on mitmed presidendid pidanud nendega silmitsi seisma. Ükskõik millise valimistulemuse puhul olid ka seekord rahvarahutused vältimatud. Mileil on õnnestunud hoida põllumehed enda poolel ja ta on kasutanud edukalt erinevate huvigruppide lõhestamise taktikat, mis vähendab opositsiooni jõudu.

Kongressi ette toodud eelnõud viitavad ühtlasi väga selgelt, et Milei ei soovi viia läbi ainult majandusreforme. Ta on palunud kongressil arutada ettepanekuid muudatusteks riigi toimimises, valimissüsteemis ja ametitesse määramise protseduurides. Eesmärgiks on juurida välja korruptsioon, vähendada patroniseerimist ja piirata valitsuse suurust. Mitu eelnõud on seotud ka topeltmaksustamise lõpetamisega.

Milei valitsus on jälginud hoolega välisriikide ja investorite reaktsioone plaanitavatele reformidele. Brasiilia on väljendanud muret muudatuste võimaliku mõju üle Mercosurile ehk Lõuna Ühisturule. Ka Hiina on näidanud Milei plaanide osas üles ettevaatlikkust. Peking ähvardas lausa peatada Argentinaga sõlmitud 6,5 miljardi dollari suuruse valuutavahetuslepingu, et sundida Mileid selgelt väljendama oma soovi jätkata koostööd Hiinaga. Milei valitsus palus Hiinal lepingut mitte peatada ja määras Pekingisse uue suursaadiku.

Kui kongress eelnõud kinnitab, kulub esimeste tulemuste ilmnemiseni omajagu aega. Milei suudab saavutada edu, kui viib ellu lubatud reformid ja hoiab rahvarahutused kontrolli all. Edu korral on valitsusel võimalik vähendada survet riigieelarvele ning meelitada ligi välisinvestoreid ja väga vajalikku väliskapitali. Ebaõnnestumise korral Argentina majanduskaos aga ainult süveneb.

Allikas: Geopolitical Futures