Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Nigeeria piiskop: „40 minu inimest ei tapetud mitte kliimasoojenemise pärast, vaid põhjusel, et nad olid kristlased.“

-
02.01.2024
Tapetud nigeerlastest kristlaste matused.
© Scanpix

Jõulude ajal Nigeerias kristlaste vastu toime pandud rünnak, milles hukkus ligi 200 inimest ja mille toimepanijateks arvatakse olevat moslemitest karjakasvatajad, on meedias tembeldatud kliimakriisi tagajärjeks. Tapatalgud toimusid jõululaupäeval Plateau osariigi 26 külas. Kohalike sõnul tungisid küladesse püsside ja matšeetedega relvastatud mehed, kes tapsid 198 inimest ja vigastasid veel 300.

Samas leiab The Guardian, aga ka näiteks uudisteagentuur Reuters ja Saksa leht Die Zeit, et veresaun ei toimunud mitte moslemite ja kristlaste vahelise usukonflikti tõttu, vaid et moslemitest karjakasvatajad ründasid kristlastest põllumehi hoopis vähenevate loodusressursside pärast.

Tagakiusatud kristlasi abistav katoliku preester Benedict Kiely ütles portaalile The European Conservative, et tegemist on globalistliku lääne kristluse järgse narratiiviga. „Kuidas nad saaksidki tunnistada, et Nigeerias panevad moslemid toime kristlaste vastast genotsiidi – see nõuaks ju tegutsemist. Mul on hästi meeles Nigeeria Ondo piiskopi sõnad, kelle silme all tapeti möödunud aasta nelipüha missal 40 koguduseliiget: „40 minu inimest ei tapetud mitte kliimasoojenemise pärast, vaid põhjusel, et nad olid kristlased.““

Ungari president Katalin Novák kutsus üles aitama tagakiusatud kristlasi: „Nigeerias toimus jõululaupäeval brutaalne rünnak kristlaste vastu. Mõnedel andmetel tapeti sadu inimesi. Olen mõtetes ja palvetes ohvrite perekondadega. Sellised tapatalgud peavad lõppema. Tagakiusatud kristlased peavad saama abi,“ kirjutas Novák sotsiaalmeediaplatvormil X.

Plateau osariigi kuberner Caleb Mutfwang mõistis samuti rünnakud hukka, nimetades neid barbaarseteks, brutaalseteks ja põhjendamatuteks. Kuberneri kõneisik lisas, et kohalik valitsus võtab kasutusele meetmed, ennetamaks ja lõpetamaks rünnakud kohalike süütute tsiviilisikute vastu.

Nigeerias ei ole kristlaste tagakiusamises ja nende vastu suunatud rünnakutes paraku midagi haruldast. Selle aasta alguses toimus Suure Reedel veresaun, milles hukkus 35 inimest. Preester Kiely kirjutas sellest The European Conservative veergudel: „Mõrtsukatöö põhjuseks nimetatakse kliimamuutusi. Moslemitest fulani karjakasvatajatel ei jäävat muud üle, kui tappa kristlasi, nagu nad on juba aastaid teinud, et leida oma kariloomade karjatamiseks maad. See „vajalik“ rahvastiku hävitamine kliimamuutuste nimel hõlmab endas palvetajaid täis kirikute põletamist, külade hävitamist, vägistamist, inimrööve ja, nagu eelmisel aastal nelipüha pühapäeval, enam kui 40 missale tulnud inimese mahalaskmist.“

Kiely sõnul vaatavad mitmete suurriikide juhid, eriti aga president Joe Biden, Nigeeria kristlaste tagakiusamisele läbi sõrmede. Kiely sõnul on selle peamiseks põhjuseks relvaäri.

Viimase neljateistkümne aasta jooksul on Nigeerias tapetud enam kui 52 000 kristlast. Viis miljonit Nigeeria kristlast on riigisiseselt paguluses, põlema on pandud vähemalt 18 000 kirikut ja 2000 kristlikku kooli. Kohalike preestrite sõnul on tegemist aeglaselt toime pandava genotsiidiga.

Allikas: The European Conservative