Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Toidukaupade hinnad muutuvad poodides valdavalt 2. jaanuarist

-
02.01.2024
Inimesed tarbivad üha vähem, sealhulgas ka toitu.
© UU

Käibemaks tõusis 1. jaanuarist 20 protsendilt 22 protsendile. Toidukaupade hinnad muutuvad poodides valdavalt 2. jaanuarist. Kaupmehed nimetavad hinnatõusuks keskmiselt 1,7 protsenti. Selle võrra jääb Eesti tarbija vaesemaks, mis võib tekitada palgatõusu ja uue hinnatõusu surve, ütles Luminori peaökonomist Lenno Uusküla.

Aasta algusest muutuvad hinnad käibemaksu tõusu tõttu. Selveri äriarvestuse juht Kristjan Anderson ütles, et muudatused puudutavad mõnda tuhandet toodet. Hinnapäkapikud on uute siltide kirjutamisega ametis juba praegu.

“Võib-olla kõige suurem kogus muudatusi on aasta esimesed kampaaniad, mis on mõnevõrra teistsuguste hindadega,” lausus Anderson.

“Esimesed muudatused on juba jõudnud hindadesse tööstuskaupadel, mis on vähem hinnatundlikud. Aga kõik toidukaubad jäävad uude aastasse, nii et esimesi muudatusi kauplustes näeb 2. jaanuarist,” ütles Rimi Eesti ostujuht Marilin Jürisson.

Kui palju hinnad 2. jaanuariks keskmiselt tõusevad, kaupmehed praegu öelda ei tihka.

“Sellist keskmist muudatust on väga raske öelda. Eesti kaubandusturg on väga konkurentsitihe. See reguleerib seda, kui palju üldse on võimalik tõsta – kas jõuab kahe protsendini või jääb kohati alla,” nentis Anderson.

Ostjal on põhjust uuel aastal hinnasilte hoolikalt vaadata. Igas olulises tootegrupis on ka üksikuid tooteid või eripakkumised, mille puhul hinnad uuel aastal ei muutu. Selle võrra jälle tõuseb teiste toodete hind rohkem.

“Näitena võin välja tuua kilepiima, kilekotid, mõne populaarsema leiva-saia ja muu piimatoote. Keskmiselt 1,7 protsenti hinnamuudatus kõikidele toodetele teoks ei saa, sestap mõne toote muutus mõnevõrra suurem,” lausus Anderson.

 

Allikas: ERR