Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

India ei kavatse kliimahullusega kaasa minna ja jätkab elektri tootmist söejaamades

-
03.01.2024
India elektrijaam Ahmedabadis.
© Scanpix

India teatas detsembri lõpus, et riik ei plaani lähitulevikus alternatiivenergiakandjatele üleminekut ning jätkab elektri tootmist söega. India söeenergiaga tegeleva ministeeriumi sõnul on riigil vaja intensiivistada söe kaevandamist ja suurendada söeimporti, et tagada kasvava tööstussektori energiavajadused. Hindustan Times märkis, et India parlamendis isegi ei püütud teha nägu, nagu oleks detsembris toimunud ÜRO kliimamuutuste konverentsil (COP28) söeenergia likvideerimisega seotud lubadused olnud siirad.

Araabia Ühendemiraatides toimunud COP28-l jõuti pealtnäha ajaloolise kokkuleppeni vähendada järk-järgult fossiilkütuste kasutamist. Lõplikust ühisdeklaratsioonist eemaldati siiski kõik konkreetsemas sõnastuses viited, mis oleksid nõudnud kiiremat ja agressiivsemat üleminekut alternatiivenergiale.

India kuulus 200 riigi hulka, kes deklaratsiooni allkirjastas, ent juba mõni nädal hiljem otsustas India siseriiklikult, et ehkki jätkatakse ka alternatiivenergia ja taastuvenergia kasutamise laiendamist, jääb süsi veel pikalt riigi peamiseks energiaallikaks.

Söeenergiaga tegeleva ministri Pralhad Joshi sõnul sulgetakse järgneva paari aasta jooksul küll mõned riigi omanduses olevat söekaevandused, kuid nende töötajad suunatakse tööle eraomanduses olevatesse kaevandustesse. Joshi sõnul suurendatakse söetootmist igal järgneval aastal 6-7%, seda kuni 2030. aastani. Ministri sõnul investeeritakse söevedude paremaks tagamiseks täiendavalt ka raudteetaristusse. „India on maailma kiiremini kasvav suur majandus ja tõuseb järgnevatel aastatel eeldatavalt suuruselt maailma kolmandaks majanduseks. Kiire majanduskasvuga on viimase kümnendi jooksul suurenenud ka energiavajadus, mis jätkab suurenemist ka lähitulevikus,“ ütles Joshi.

Samas kinnitatakse, et India ei ole unustatud kliimaeesmärke ja plaanib jätkata kiires tempos ka taastuvenergiakandjate lisamist. India mittetulundusühingu CEEW (Energia-, keskkonna- ja veenõukogu) esindaja Vabihav Chaturvedi sõnul peab aga India kiiresti kasvava majanduse tingimustes elektrivajaduste rahuldamiseks täiendama juhitamatud taastuvenergiat juhitava söeenergiaga. Tema sõnul on tegemist igati mõistliku positsiooniga, mis paraku ei ole alati kooskõlas kliimaliikumise äärmiselt rangete piirangute ja eesmärkidega.

India keskkonnaminister Bhupender Yadav lisas omakorda: „Meil ei ole võimalik jääda sõltuvusse imporditavast naftast ja gaasist. Seni, kuni tegeleme oma arengueesmärkide täitmisega, kasutame me edasi sütt.“ Yadav teatas ühtlasi uhkelt, et lõunapoolsetel arenguriikidel õnnestus tõrjuda COP28-l arenenud riikide kliimaaktiviste nõuded keelata uute söekaevanduste avamine.

Hindustan Times nimetas COP28 kokkulepet väga ettevaatlikult sõnastatud tekstiks, mis tegelikult jätab arenevatele majandustele nagu India alles fossiilkütuste kasutamise võimaluse.

Allikas: Breitbart News