Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Urmas Reitelmann: vene erakond ongi sündinud

-
06.01.2024
URMAS REITELMANN

Läheb üha lõbusamaks. Vadim Belobrovtsev, Andrei Korobeinik, Aleksei Jevgrafov, Anastassia Kovalenko-Kõlvart, Lauri Laats, Aleksandr Tšaplõgin ja vähemalt esialgu ka Jüri Ratas ongi kõik, kes keskerakonna fraktsioonist riigikogus alles jäid.

Peaaegu kõik on venelased, kauaoodatud vene erakond ongi sündinud, aga nagu ütleb seltsimees Kallas, kooslus “eestlased” ei ole rahvus- ega emakeelepõhine.

Mind siiralt huvitab, kui pikalt Tallinna võimuliit vanal kujul jätkuda saab ja millal reformitud kommunistid Toompeal tarbetuks muutunud Slava 200 koalitsioonist välja viskavad.

Riigikogus läheb “akna all” väga kitsaks.

Teiseks. Parteikargajatel on eluline küsimus nende uus positsioon. Isamaasse hüpanuist ühel on CV-s ministriamet, teisel erakonna aseesimehe koht. Vastne maailmarevolutsiooni toetaja Aab omab ministripotentsiaali, Kiik sihtis kesikla esimehe tooli ja sotsialistide-revolutsionääride seltskonnas ei ole ta kindla peale vähemambitsioonikas. Läänemets sai järgmisteks esimehe valimisteks endale 100% kindla konkurendi.

Ülehüppamistega kaasnevad läbirääkimised tuleviku osas: näiteks ministriportfell tulevikus, kindlasti aga kõrge positsioon valimisnimekirjas. Punaste toetus ühiskonnas lubab neile ca 10 kohta parlamendis, seega lendab järgmiste valimiste eel sulepuru. Aab ja Kiik on tuntud inimesed, teisi sotse ei tea suurt keegi. Kas keegi oli kuulnud näiteks tänaste Tallinna abilinnapeade või volikogu esimehe nimesid? Tuntud võivad sotsid olla ehk homobaarides ja Telliskivi latekohvikutes.

Jufereva saatus reformigrupeeringus saab ilmselt olema kurb – erakonda lubati ta parlamendiliikme staatuse ja ärategemise rõõmust, kõrget kohta järgmiste valimiste nimekirjas tal loota pole.

Kõikide parteikargajatega kaasneb alati paks veri ja rahulolematus erakondades, kuhu nad hüppavad. Vanade tegijate seas, kes uute, nimekamate tulijate tõttu, langevad nimekirjades ja reitingutes tahapoole, tekib õigustatult küsimus, miks eelistatakse uusi, erakonna jaoks aastaid töötanud inimestele?

Sootuks huvitavaks tõotab kujuneda Ratase positsioon võitluses europarlamendi nimekirja esikoha eest. Peast täpselt ei mäleta, aga desertööridest vist 4-5 kuuluvad veel erakonna juhatusse. Kõlvart asendab need kiiresti oma inimestega ja sel juhul on Ratase tulevik nimekirja esinumbrina tume. Võitluspaaris Toom/Kõlvart jääb peale Russki Mir.

 

Urmas Reitelmann, EKRE