Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee
 

Enn Veskimägi: „Olukord läheb aina hullemaks, aga valitsus ei tegutse leevendamiseks piisavalt, ei kuula ettevõtjaid, ignoreerib“

-
09.01.2024
Tööstusel on rasked ajad
© UU

„Eesti majandus jätkab 2024. aastal langust ja tööpuudus suureneb,“ on ettevõtja Enn Veskimägi veendunud. Ta leiab, et valitsus ei tee midagi, et midagi muuta, ja hoolitseb ainult riigieelarve eest.

Tööandjate keskliidu nõukogu liikme, tööstur Enn Veskimägi prognoosi kohaselt halveneb Eesti majanduslik olukord 2024. aastal veelgi: tulevad uued ettevõtete pankrotid, tõuseb tööpuudus.

„Kogu puidutööstus kannatab praegu. Lihtne näide: puitlaastplaate tootnud Repo Vabrikud läks pankrotti. Kui varem saime plaadid Eestist, siis pärast selle firma pankrotti tuleb neid nüüd sisse vedada Soomest ja Saksamaalt. Ainuüksi transpordi pealt kaotame 10–15%. Ja ka vedude hinnad tõusevad: nagu pehme mööbli tootjad mulle rääkisid, et kui varem maksis üks auto Saksamaalt 1500 eurot, siis nüüd 3000. Seetõttu ei saa tootjad oma kaupa enam kaugele vedada, nad on sunnitud lähemaid riike otsima,“ kirjeldas Veskimägi hetkeseisu Äripäevale.

Tema hinnangul paraneb olukord alles siis, kui keskpangad baasintresse langetavad, olukord Skandinaavia riikide majandustes paraneb ja sõda peatub. Samas leiab ta sedagi, et valitsus ei tegutse olukorra leevendamiseks piisavalt.

„Valitsus ei kuula ettevõtjaid, ignoreerib meie ettepanekuid. Nad mõtlevad vaid riigieelarvele ja sellele, kuidas seda maksude tõstmisega täiendada. Aga seda pole võimalik teha: kui tõstad makse, siis läheb äril halvasti ja sa kogud neid hoopis vähem,“ ütles Veskimägi.

„Vaadake, kuidas käituvad meie naabrid: Läti, Leedu, Soome, Saksamaa. Läti kaotas tööstuse võrgutasud, mõnel pool on loobutud ka aktsiisidest. Iga naaberriik on võtnud kasutusele mingid meetmed. Aga meil on null. Tuleb oodata, kuni veelgi hullemaks läheb. Ehk siis hakkab valitsus reageerima,“ rääkis ettevõtja.

Veskimägi ise peatas 2023. aastal tootmise ja müüs maha oma elutöö – ettevõtte Standard. Tema sõnul tehti seda probleemide kogumi tõttu.

 

Allikas: Äripäev