Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Donald Tuski poolt represseeritav Poola muutub Venemaa ja Valgevene sarnaseks, Brüssel aga vaikib

-
11.01.2024
Poola hävitajad: “Saime üheskoos Poola põlvili!”
© Scanpix

Kolmapäeval Poola presidendipalees toimunud kahe endise ministri vahistamine on järjekordne samm autoritaarse võimu kehtestamise suunas Donald Tuski administratsiooni all.

Endise valitsuspartei Õigus ja Õiglus (PiS) siseministrit Mariusz Kamińskit ja tema abi Maciej Wąsikut süüdistati aastaid tagasi ametiseisundi kuritarvitamises. 2015. aastal andis president neile armu. Samuti on nimetatud 2007. aastal esitatud süüdistusi poliitiliselt motiveerituks.

Juhtunu kajastamine peavoolumeedias on aga järjekordne hämmastav näide topeltstandarditest. Kui suveräänsust kaitsvaid poliitikuid mõistetakse igal võimalik juhul hukka „õigusriigi“ põhimõtete vastu astumises, siis nüüd kiidab meedia rahulikult takka euromeelsete valitsuste (nagu Tuski uus valitsus Poolas) autoritaarsele tegevusele.

Vahistamistega kaasneb päris kindlasti tugev vastureaktsioon ja süveneb niigi terav vastuolu euroliberaalse Tuski ja PiSi toetava president Andrzej Duda vahel. PiS ja teised parempoolsed näevadki Dudas oma tugevaimat relva Tuski ja tema administratsiooni üha jõhkramaks muutuva puhastustöö vastu.

PiSi ametnikud on lubanud asuda barrikaadidele ja kinnitasid portaalile The European Conservative, et loodavad tuua oma toetajad tänavale juba neljapäeval, 11. jaanuaril.

Parlamendisaadik Arkadiusz Mularczyk kritiseeris teravalt Euroopa Liidu vaikimist vahistamiste osas, mis on teravas kontrastis kaheksa aastat kestnud hukkamõistuga Poola konservatiivse valitsuse suunas. „Süsteem, mida Tusk Poolas veab, on väga sarnane Venemaal ja Valgevenes valitsevale poliitilisele süsteemile – poliitilised aktsioonid ilma seadusi arvesse võtmata,“ lisas Mularczyk.

Vangistatud Mariusz Kamiński teatas, et alustab poliitilise tagakiusamise tõttu näljastreiki.

Kahe endise PiSi ministri vahistamisele lisaks on esitatud Poolas süüdistus nn vaenukõnes ka mitmele konservatiivsele europarlamendi saadikule (pärast seda, kui neilt võeti saadikupuutumatus), kuna nad on jaganud sotsiaalmeedias immigratsioonivastast sisu.

Donald Tusk on ELi lähedane liitlane, mis tähendab, et tema autoritaarsele tegevusele ja poliitiliste oponentide tagakiusamisele vaadatakse läbi sõrmede. Eurokraadid rõõmustasid ühiselt tema liberaalse koalitsiooni võidu üle Poolas ja kavatsevad ilmselt toetada Tuski tegevust tingimusteta.

Ei EL ega peavoolumeedia ole mõistnud hukka ega löönud lõputut lärmi Poola rahvusringhäälingu juhtide vallandamise üle ega ka selle üle, et Poolas toimub massiline eraraadiojaamade sundlõpetamine. ELi eliidi häälekandja Politico on suhtunud Tuski tegevusse teadliku ükskõiksusega, olgugi et varasemalt on leheveergudel pidevalt kõlanud silmakirjalikud hoiatused „paremäärmusluse“ ja autoritaarsuse tõusu kohta Poolas ja mujal Euroopas.

Allikas: The European Conservative