Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Poola eelmine peaminister: Tuski valitsus tegeleb opositsiooni vangistamisega

-
11.01.2024
Endine peaminister Mateusz Morawiecki ütleb, et Poolas on taas käes poliitvangide aeg.
© Scanpix

Donald Tuski juhitav Poola uus valitsus on asunud poliitilisi oponente vangistama samal moel nagu seda tehti riigi kommunistlikul perioodil.

Poola politsei sisenes teisipäeval riigi presidendipaleesse ja vahistas kaks opositsioonilise Õiguse ja Õigluse (PiS) partei poliitikut, kelleks olid endine siseminister Mariusz Kaminski ja riigisekretär Maciej Wasik, kes viibisid parasjagu presidendil külas.

Poola eelmine peaminister Mateusz Morawiecki ütles oma X-i kontol, et Poola on esimest korda pärast Jaruzelski valitsemisaega võtmas poliitvange.

„Närukaeladest ametivõimud panid poliitilised oponendid vangi, just nagu kommunismi ajal. Seda vaatamata presidendi armuandmisele, vaatamata riigikohtu otsusele. Jälle on Poola ajaloos üks must lehekülg,“ lisas ta.

Viimati vangistati Poolas tuhandeid opositsiooniaktiviste Wojciech Jaruzelski valitsemisajal, aastatel 1981-1989, mil likvideeriti riigi demokraatiat toetavad liikumised. Nendel aastatel tsenseeriti, kiusati taga ja vangistati tuhandeid ajakirjanikke ja opositsiooniaktiviste, ilma süüdistusteta. Paljud kaotasid elu juba sõjaseisukorra kehtestamise esimestel päevadel.

Jaruzelski valitsemisajal lahkus Poolast umbes 100 000 – 300 000 inimest.

Uued Uudised

Loe ka Donald Tuski poolt represseeritav Poola muutub Venemaa ja Valgevene sarnaseks, Brüssel aga vaikib