Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Rootsi avalikkus on paanikas: kaitseametnikud andsid riigis välja hoiatuse valmistuda sõjaks

-
11.01.2024
Rootsi tsiviilkaitseminister Carl-Oskar Bohlin.
© Scanpix

Rootsi kaitseametnikud andsid välja hoiatuse valmistuda sõjaks, mis on riigis tekitanud paanika ja viinud tühjade poelettideni, vahendab Fox News.

Rootsi tsiviilkaitseminister Carl-Oskar Bohlini sõnul on olukord hetkel muutunud ohtlikumaks, kui see on olnud väga pikka aega. “Paljud on seda enne mind öelnud, aga lubage mul teha seda ametlikult, selgemalt ja palja selgusega – Rootsis võib tulla sõda,” ütles ta.

Bohlin kutsus üles munitsipaalvolinikke, töötajaid ja eraisikuid, et nad võtaksid endale vastutuse sõjaks valmisoleku eest ning kaaluksid vabatahtlikku tegevust kaitsekorralduses.

Tsiviilkaitseministeerium esines esmaspäeval avaldusega, mille kohaselt on valitsus riiki varustamas varem mõeldamatute stsenaariumide jaoks. “Me tugevdame valmisolekut mitmes valdkonnas,” seisis avalduses. “Selle osana annab valitsus nüüd Rootsi Kogukonna Kaitse ja Valmisoleku Agentuurile (MSB) ning riiklikule Tervise- ja Hoolekandeametile ülesande viia läbi pakkumise analüüs hea hoolduse tagamiseks vajalike tervishoiutoodete vajaduse ja juurdepääsu kohta.“

Ka Rootsi relvajõudude ülemjuhataja kindral Micael Byden, kes külastas detsembris Ukraina idarinnet, hoiatas kõiki rootslasi sõja võimalikkuse eest, ning palus neil selleks valmistuda, olles vaid kahe sammu kaugusel NATO liikmelisusest. “Peame mõistma, kui tõsine see olukord tegelikult on ja et inimesed valmistavad end vaimselt ette,” ütles Bydén.

Möödunud kuul hoiatasid Venemaa ametnikud Rootsi naaberriiki Soomet, et suhete edasisel halvenemisel saab Soomest „esimene, kes sellest kannatab“. Rootsi kaitseminister Pål Jonson andis esmaspäeval välja hoiatuse, et relvastatud rünnakut Rootsi vastu ei saa välistada.