Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Ungari mõttekoda hoiatab Euroopat autoritaarsete võimupöörete eest, nagu seda tegi eurokraat Donald Tusk Poolas

-
13.01.2024
Hispaanias kujutatakse sotsialistist peaminister Pedro Sanchezi Hitlerina ning füüreriks peetakse ka Poola uut peaministrit Donald Tuski.
© Scanpix

Poola uue valitsuse autoritaarset tegevust püütakse küll peavoolumeedia ja euroliberaalide poolt suuresti vaiba alla pühkida, kuid seda murelikumaks on muutunud suveräänsust pooldavad ja konservatiivsed poliitikud ja mõttekojad.

Ungari konservatiivse põhiõiguste keskuse Alapjogokért Központ peadirektor Miklós Szánthó avaldab kirjas partneritele sügavat muret Poolas tekkinud olukorra pärast.

„Poola uue valitsuse võimule saamisest 13. detsembril 2023 on leidnud aset terve hulk murettekitavaid sündmusi.

Detsembris toimus tõsine rünnak meediavabaduse vastu, mille käigus võeti vägivaldselt üle Poola rahvusringhääling. Selle käigus rünnati konservatiivset parlamendiliiget (PiS) Joanna Borowiaki füüsiliselt ning tekitati talle vigastusi. 9. jaanuaril vahistati poliitilise kättemaksuna kaks parlamendi opositsiooni liiget Mariusz Kamiński ja Maciej Wąsik, korruptsioonivastase büroo endine juht ja tema asetäitja. Presidendipalees aset leidnud vahistamisega ignoreeriti julmalt tõsiasja, et mõlemale mehele oli antud armu, lisaks rikuti rängalt nende parlamendiliikme puutumatust ja põhiseaduslikke norme. Ühtlasi on tõsiselt murettekitav parlamendi selle nädala istungite toimumise edasi lükkamine, millega on takistatud demokraatlik järelevalve.

Ungaris tegelevad liberaalid juba nn Varssavi stsenaariumi propageerimisega juhuks, kui tulevikus peaks võim vahetuma ka Budapestis. 2022. aastal avalikustasid Ungari vasakpoolse valimisliidu juhtfiguurid, keda toetasid liberaalsed juristid, plaani sellest, kuidas nad kavatsevad „ennistada“ Ungaris õigusriigi. Nad teatasid, et juhul kui neil õnnestub valimised võita, tühistavad nad praeguse põhiseaduse, vajadusel ka ilma seaduses ette nähtud kvalifitseeritud häälteenamuseta.

Nimetatud kahetsusväärsed sündmused ei ole paraku omased ainult ühele piirkonnale; sarnase demokraatiavastase taktika kasutamist võib näha igal pool maailmas, kus on võimul vasakpoolsed. USAs kasutatakse juhtiva presidendikandidaadi vastu kohtusüsteemi. Hispaanias üritavad vasakpoolsed hoida võimu separatismikriisi arvel, põhjustades sellega vägivallalaineid. Ühes teises suures Euroopa riigis on opositsioonipartei siseriikliku luureteenistuse pideva jälgimise all. Kõik need sündmused näitavad väga selgelt, et vasakpoolsete jutud õigusriigi austamisest on lihtsalt suitsukate, millega varjatakse võimu säilitamise nimel toimuvat poliitiliste oponentide tagakiusamist.

Õigusriigi tugevdamise egiidi all toimub Poola vasakvalitsuse juhtimisel tegelikult õigusriigi süstemaatiline lõhkumine ja selle asendamine neile sobiva versiooniga. Ungari põhiõiguste keskus Alapjogokért Központ mõistab teravalt hukka kõik põhiseadusvastased ja ebaseaduslikud aktsioonid, mis rikuvad rängalt poolakate uhkuse aluseks olevaid konstitutsioonilisi ja demokraatlikke traditsioone.

Käes on aeg tegutseda! Me peame Lääne tagasi võitma ja tagama võimuvahetuse Brüsselis ja Washingtonis! Sellele eesmärgile keskendutakse ka aprillis Ungaris toimuval konservatiivide konverentsil CPAC.“